sourze.se

Israel målar in sig i ett hörn

Blockaden av Gaza är en katastrof. Det är en katastrof för den palestinska civilbefolkning som sitter instängd i den lilla enklaven, det är en katastrof för fredsprocessen och det är en katastrof för Israel.

När bilder kablas ut över världen på hur israeliska kommandosoldater skjuter ihjäl hjälparbetare på ett fartyg som befinner sig på internationellt vatten och därmed bryter mot allt vad folkrätt heter så är det svårt till och med för de som normalt försvarar den lilla staten att rättfärdiga dessa handlingar. Detta är inte enbart ett fruktansvärt brott mot de enskilda individer som fått sätta livet till, det är även ett övergrepp mot internationella överenskommelser och ett slag mot landets relationer till omvärlden. Vi ska minnas att Turkiet, som är det land vars medborgare sköts ihjäl av soldaterna, är en av Israels få vänner i regionen. Eller "var" kanske är ett lämpligare ord. För nu är det nog inte många turkar som ser med blida ögon på ett land som är berett att utföra såna handlingar utan att utreda dem.

Men det har inte alltid varit frostiga relationer länderna emellan. Israeler brukade åka till Turkiet på semester, deras armé övade tillsammans med den turkiska och många affärsrelationer har knutits mellan Ankara och Jerusalem. Detta var fram till den israeliska invasionen av Gaza då Turkiets president Erdogan tydligt tog avstånd från de metoder som användes och krävde ett omedelbart stopp för blockaden av Gaza. Det blev inte ett dugg bättre då Israels utrikesminister Danny Ayalon kallade Turkiets ambassadör i Israel, Ahmet Oguz Celikkol, till sitt kontor och lät honom sitta på en låg soffa enbart för att förödmjuka honom. Genom att förnedra ett lands ambassadör och skjuta ihjäl flera av dess medborgare har Israel gjort sig av med åtminstone en av sina vänner. Och de israeliska turisterna har ett land mindre att semestra i.

Man kan ju invända mot att folk först blir upprörda när det är européer och inte palestinier eller israeler som dör men det ändrar egentligen ingenting. Varje människoliv som avslutas med en kula är ett för mycket. Sedan kan man även invända att det kanske ligger något i påståendet att det fanns annat än enbart humanitära hänsyn bakom båtarna till Gaza. Att de ombord var "nyttiga idioter" som tjänade Hamas och Iran och andra dunkla makters syften. Att vissa ombord rentav själva var terrorister. Kanske var det en och annan islamist på båten. Det vet vi inte. Men det låter långsökt att dessa personer skulle utgöra ett hot mot Israel med skolmaterial och rullstolar. Eller att de, beväpnade med stolsben och köksknivar, skulle förbereda krig mot den israeliska krigsmakten.

Det finns helt enkelt inget berättigande för att angripa civila biståndsarbetare på internationellt vatten, med chockgranater och maskingevär. Att skjuta folk enbart för att statuera ett exempel. Att arrestera andra länders medborgare och beslagta deras tillhörigheter. Sådant kan inte rättfärdigas. Inte av Israels allierade eller dess vänner runt om i världen. Den israeliska ledningen har begått ett fruktansvärt klavertramp och det är nu upp till omvärlden att ställa dem till svars för detta. Nu krävs att en utredning genomförs av en oberoende kommitté, att blockaden av Gaza hävs samt att EU och USA inser att Hamas, vad vi än tycker om dem, är demokratiskt valda företrädare för Gazas befolkning. Israel är nämligen inte, som den ofta upprepade myten predikar, "Mellanösterns enda demokrati".

Israel målar in sig och fredsprocessen i ett hörn. Nu när Egyptens diktatoriske president Mubarak åtminstone delvis öppnat gränsen mot Gaza så kommer blockaden hur som helst inte att kunna upprätthållas. Det finns bara en sak att göra och innerst inne tror jag att israelerna själva vet vad det är.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2010 11:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: