sourze.se

Bättre kunde det inte bli, Norge!

Jag tyckte jag hörde nåt gnäll om att Norge inte kan? Det kan de visst det! Norge levererade enormt mycket nyskapande detaljer i den här Eurovisionstävlingen. Bättre kunde det inte bli.

Finalen i Eurovision Song Contest 2010 var ett enda sprakande hav av färger, ljus och glädje. Jag tar tillbaka mitt förra uttalande att programvärdarna Nadia Hasnaoui Erik Solbakken and Haddy Njie var lite töntiga, det stämmer inte. Och andra gången blir melodierna bättre också. De tre programvärdarna gjorde flera klädbyten under programmets gång och man kan verkligen inte säga att Norge inte kan föra sig! Det var eleganta kreationer som kvinnorna Haddy och Nadia bar och hela spektaklet var mycket gemytligt.

Jag vill bara ge en liten glimt av det stora skådespelet som utspelade sig i Oslo, eftersom det annars blir så många namn och så långt. Melodierna föreföll mig som sagt bättre, när jag hört dem ett par gånger. Min favorit "Life looks better in spring" med John Lilygreen & The Islanders, Cypern, kom någonstans i mitten av de 39 länder som deltog. Jag lade märke till Greklands bidrag och Turkiets lite extra. Båda bidragen fick en hög placering för bra låtar. Spanien hade också ett intressant bidrag med roliga cirkusdansare på scenen. Det förvånar inte mig att Irland kom näst sist men att England kom sist, förvånade mig mer, men där ser man. Folk vill ha det impulsiva, äkta, charmiga och fräscha. Sånt de direkt förförs av. Alla bidragen hade sin charm, utom Belarus, som jag inte gillade alls.

Placeringarna i topp blev: etta Tyskland, tvåa Turkiet och trea Rumänien. Sverige fick bara några poäng mindre än Cypern i torsdagens delfinal, annars hade vi kommit med i finalen. Det var nära, fick vi veta i kväll.

Vinnaren, den nittonåriga charmiga flickan Lena från Hannover som bara fick två stjärnor i förhandstippningen, var fullkomligt outstanding i sin stil. För fyra månader sedan var hon totalt okänd. Hon gick in i en hytt, lämnade sitt bidrag till tävlingen och blev känd i Tyskland på nolltid. Hon är arketypen av en naturlig, ungdomlig livsglädje av den sort man dagligen kan se hos tonårstjejer i tunnelbanan, när de prat-skratt-skriker om sina upplevelser med varandra. Med den skillnaden att man inte retar sig på henne.

Hon påminner lite i rösten om Amanda Jensen från Idol, men hon är mörk och var väldigt naturligt söt i svart kort klänning och röda läppar. Rösten hade en väldigt speciell timbre. Lite raspig och gäll, men fullkomligt fräsch och underbar. Man köpte hela paketet direkt och förstod när man såg henne att låten var huvudet på spiken och att det var bäddat för succé! Bidraget hade precis den kvaliteten man söker i tävlingen. Hennes låt "Satellite" handlar om en förälskelse, att "jag kan göra vad som helst för dig", ungefär. Så söt hon var! Det var inte konstigt alls, att hon tog hem segern med överlägsna poäng. Hennes tacktal var väldigt enkelt och fint och visade en överväldigad, chockad tonåring när hon utbrast "Gud – hur ska jag klara detta?" Publiken var fullkomligt överens.

Norge levererade enormt mycket nyskapande detaljer i den här Eurovisionstävlingen, bland annat att den manliga programvärden satt och stickade landets flaggor, som han sedan lade ut på borden, när han presenterade artisterna i sina bås. En liten töntig detalj kanske, men kul. Det var naturligtvis inte han som stickade flaggorna, så dum är jag inte!

Höjden på upplevelser var när hela Europa, land för land, dansade på en jättescreen till ett par sjungande och dansande artister, som rörde sig genom publikhavet på plats i den norska tävlingsarenan. Hela Europa deltog på gator och torg och det var inte några, utan tusentals människor som var med vinkade och verkligen dansade, bland annat från Göteborg. Det var verkligen en upplevelse att se! Man filmade också dansande människor från tävlingslanden i vardagsrum över hela Europa. En jättekul grej som alla säkert uppskattade.

Slutligen kom den förre vinnaren i Eurovision Song Contest – Alexander Rybak – och överlämnade priset till Lena från Tyskland. Lena sjöng låten igen och pratade mellan raderna med publiken på ett spontant och charmigt sätt! Precis rätt vinnare!

Detta blir ungdomens musikår och så ska det vara. Tack Norge för ett roligt, mysigt, elegant och innehållsrikt Eurovisions Song Contest 2010! Bättre kunde det inte bli!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 31 maj 2010 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: