sourze.se
Artikelbild

Öppet brev till Vänsterexperimentet

Vänsterexperimentet föreslår tre stora reformer. I grunden syftar de alla till samma sak. Att ta pengar och möjligheter från unga människor och genomföra massiva höjningar av olika bidrag. De säger att detta skapar jobb.

Jag skulle vilja fråga vänsterexperimentet: Vilken av de tre stora reformer ni föreslår ger flest jobb? Är det införandet av en ungdomsskatt som gör det dubbelt så dyrt att anställa unga människor? Eller är det höginkomsttagarbidraget som ska ge 6 000 kronor mer i månaden till höginkomsttagare som inte jobbar? Eller är det att ni tar bort 12 000 tjänstejobb genom att avskaffa RUT-avdraget? Det här är era tre stora reformer, vilken menar ni skapar flest jobb?

Med vänsterpartiernas budget kommer en student som jobbar extra och tjänar 4 500 kronor i månaden kosta 8 590 kronor mer varje år för företaget. Vårdbiträdet som är 22 år och tjänar 17 000 kronor kommer kosta 32 541 kronor mer varje år för sjukhuset. En ung och nyexaminerad lärare med en lön på 23 000 kronor kommer kosta ytterligare 43 905 kronor per år för skolan. Vilket företag, sjukhus eller skola kommer vilja anställa fler unga när det blir så här mycket dyrare?

Enligt oppositionens budget får de som inte jobbar upp till 6 000 kronor mer i månaden i bidrag. Detta ska finansieras genom att alla som jobbar får höjd skatt. Extra mycket ska skatten höjas för alla under 26 år. Detta leder till kraftiga försämringar för alla unga som jobbar och till att företag får svårare att växa.

Vänsterexperimentet fastnar i en berättelse om det som har varit. De vill beskriva finanskrisens effekter som en politisk viljeriktning från vår sida. Vi står upp för att vi har tagit ansvar i de svåraste ekonomiska tiderna på åttio år. Vi har försvarat ordning och reda i ekonomin samtidigt som vi har värnat arbetslinjen. Det betyder inte att finanskrisen har passerat obemärkt. Tvärtom.

Vårt handlande under krisen har gjort att framtidsoptimismen nu är större i Sverige än i nästan alla andra länder. Nästa mandatperiod blir det politikens uppgift att se till att bättre ekonomiska tider kommer alla till del och att vi når full sysselsättning. Alla som vill och kan jobba ska också ha ett jobb att gå till.

Det blir verklighet genom att vi klarar ekonomin, satsar på skolan och välfärden och genom att vi gör det mer lönsamt att arbeta och utbilda sig. Då kan befintliga företag växa och nya starta. Då får vi resurser till fler lärare. Då har vi råd att ställa om Sverige till att bli världens första land att inte bidra till växthuseffekten.Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Niklas Wykman

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2010 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: