sourze.se

Hur mycket kostar en upplevelse?

Tron på upplevelsen är en modern folkrörelse. Men en upplevelse kan vara vad som helst och kan kosta hur lite och hur mycket som helst.

Det är inte mycket tal om tillverkningsindustrin nu för tiden. Det beror på att den alltmer befolkas av lågavlönade, främst invandrare, och de hörs inte alls i debatten. Däremot hörs de som befolkar upplevelseindustrin desto mer. Slår man upp upplevelseindustrin på Wikipedia får man reda på att år 2007 så jobbade 280 000 personer i den industrin. Och de blir fler och fler för vart år. Och så räknar man upp ett antal områden som räknas in i upplevelseindustrin, som TV- och dataspel, film, litteratur, turism, prostitution, mat och så vidare.

Nu kan man fråga sig vad en upplevelse egentligen kostar eller får kosta. Om jag går ner på stan en lördagskväll och får ett slag på käften, hur mycket är den upplevelsen värd? Och hur mycket kostar upplevelsen av en prostituerad? Och om jag är bajenfan och går på Söderstadion och ser Hammarby - Öster? Har jag då inte betalat för mycket för den upplevelsen om jag hör "Alla röster ropar Öster", som ju vann med 1-0? Växjöborna fick i alla fall god valuta för pengarna.

Häromdan var jag på krogen med min dotter. Vi beställde in en flaska vin för 189 kr. Var den upplevelsen värd sitt pris? Dagen därpå tog vi spårvägen ut till Saltholmen. Och vi klättrade upp på klipporna och havet var blått, himlen var blå och båtarna var många. Den upplevelsen var mycket mer värd än de 16:50 som spårvägsresan kostade.

De flesta upplevelserna i livet är gratis. Men för upplevelseindustrin gäller det att locka till allt häftigare och snabbare upplevelser. Men vi gamla trögisar hänger inte med i den karusellen. Vi är för långsamma av oss och vill ha djup och långtidsverkan av våra upplevelser. Det är synd om alla som har så bråttom att de inte hinner skåda djupen. De försvinner ofta rakt ut i glömskan.

Det är helt klart att upplevelseindustrin är den snabbast växande sektorn inom samhället. Men detta faktum har inte trängt in i alliansregeringen. Alla kan nämligen jobba inom upplevelseindustrin. Ingen är för gammal. Man blir aldrig för gammal för att uppleva saker. Tron på upplevelsen är en modern folkrörelse som är på väg att bli en maktfaktor i samhället.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2010 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: