sourze.se

Ekonomiskt stålbad väntar britterna

Per T. Ohlsson har i Sydsvenskan den 2 maj 2010 skrivit ännu en mycket upplysande artikel. Denna gång gällde det valet i Storbritannien. Han menar att "Oavsett vem som bildar regering stundar drakoniska nedskärningar i Storbritanniens finanser."

Läs Per T. Ohlssons artikel här: "När spåren förskräcker"

Särskilt förskräcker spåren från de gånger landet hade haft så kallat "hung parlament", det vill säga när varken Labour eller de konservativa har majoritet i parlamentet. Storbritannien har i modern tid haft hung parlament två gånger, 1929 och 1974.

År 1929 bildade Labours Ramsay MacDonald en minoritetsregering med stöd av liberalerna. När depressionen kom stod regeringen handfallen och avgick 1931 till förmån för en samlingsregering. Per T. Ohlsson frågar sig om inte Storbritannien hade klarat depressionen bättre med en majoritetsregering.

År 1974 var läget prekärt med hög inflation och stigande arbetslöshet. I valet fick de konservativa under Heath något fler röster än labour och försökte bilda regering med liberalerna. När dessa krävde en reform av valsystemet sade Heath nej till detta och labour under Harold Wilson bildade regering. I oktober 1974 utlystes nyval men labour fick bara tre mandats övervikt. Om vad som hände sedan skriver Per T Ohlsson följande:

"Den parlamentariskt skakiga situation som uppstod 1974 bidrog till att dra Storbritannien allt längre in i ett ekonomiskt och politiskt förfall som vintern 1978 - 1979 kulminerade i en förlamande våg av strejker, The Winter of Discontent som röjde väg för Margret Thatchers första valseger."


År 2010 skriver Dan Lucas i DN den 5 maj följande:

"När finanskrisen slog till och den brittiska regeringen tvingades rädda bankväsendet, samtidigt som skatteinkomsterna föll, formligen exploderade underskottet. Den senaste beräkningen är att det ligger på 163 miljarder pund - runt 1800 miljarder kronor. Det motsvarar 12 procent av bruttonationalprodukten och är i linje med läget i Grekland."


Vilken regering som än kommer till makten måste räkna med att få låta brittisk ekonomi genomgå ett stålbad. Ett institut klagar över att inte partierna förklarar hur allvarligt läget är för Storbritanniens ekonomi. En svekdebatt kan bli följden.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2010 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: