sourze.se

Det finns jobb för den som försöker

Nästan alla säger att det är omöjligt att få ett jobb just nu. "Ingen anställer", är ett vanligt svar från arbetslösa. Men är det så svårt att få ett jobb?

För två veckor sedan fick jag för mig att jag skulle skaffa mig ett nytt jobb, mest för att det vore kul att testa om det är så otroligt svårt att få ett jobb som alla säger.

Jag började såklart med att skriva ihop ett CV och ett personligt brev, ett måste när man söker jobb. Sedan var jag ju tvungen att tänka lite på vilken typ av jobb som jag troligen skulle kunna ha en chans att få. Eftersom jag har jobbat de senaste fyra åren som bland annat hotellreceptionist och i likande yrken, blev valet ganska lätt, serviceyrken! Jag valde serviceyrken eftersom de är något som dom flesta kan klara av, det krävs ingen särskild utbildning för att slafsa runt med lite kaffe.

Jag gjorde som många andra, jag gick in på ams.se och kollade runt. Lediga jobb finns det gott om, den saken är klar. Sedan valde jag ”säljare”, de jobben finns det också gott om och det behövs alltid fler som är villiga att sitta i en telefon hela dagen.

När man läser igenom kraven för att söka jobb slår det mig hur fruktansvärt lätt det är och jag inser direkt att man inte behöver ha någon fin utbildning för att kunna skaffa sig ett jobb, som kan betala hyran och maten.

Jag sökte cirka 20 jobb. Chansen, tänkte jag, är väl att cirka 3-4 stycken hör av sig av dessa 20. Den här delen är, enligt mig, den lätta, så jag förstår inte varför vissa människor inte sätter fart.

Efter några dagar började svaren dyka upp och jag blev kallad till intervju på några olika företag. Det är nog här det blir problem för många människor, just på intervjun.

Hur gör man då en bra intervju? Jag ska ge er några små enkla knep.

1 Tänk på vad det är för företag som du ska bli intervjuad av, det vill säga klä dig rätt.
Inget trams med personlig stil, sådant håller inte. Ingen är intresserad av vem du är, folk vill enbart veta vad du har att tillföra som anställd.
2 Språket: Välj dina ord väl och skippa allt som har med slang att göra. Ingen tar en människa på allvar som sitter och kraxar som någon anka.
3 Låt inte nerverna styra dig. Det är lätt att bli nervös, vilket i sin tur leder till att du börjar prata hackigt, vilket i sin tur leder till att du stressar upp dig, vilket sedan leder till att du uppfattas som en ”hot mess”.
4 ”Preparation is everything!” Du måste ha lite koll på vad jobbet du söker kommer att innebära, vad företaget håller på med och vad du kan tillföra som anställd. Är du påläst om företaget så bör du kunna forma dina svar så att det låter mer lockande och givande för just det jobbet du söker.
5 Inställning: Du måste tro på dig själv, du måste tro att du är där för att kamma hem jobbet. Ingen annan kommer att tro på dig om du inte tror på dig själv. Så sitt inte och tveka och vela när du väl sitter på en intervju.

Det gick några dagar och inom två veckor hade jag ett nytt jobb! Så kom för allt i världen inte och säg att det inte finns jobb, allt handlar bara om hur mycket man vill.

Where theres a will, theres a way!


Om författaren

Författare:
Incendio

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2010 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: