sourze.se
Artikelbild

Lindström och evolutionen

Hur mår 2000-talets människa? Känner hon sig bekväm på den fria marknaden bland shoppingbordeller, tevereklam och ett hav av meningslösa plastleksaker?

Eller går hon omkring och drömmer hemliga drömmar om att komma närmare sitt ursprung, närmare naturen, det simpla och primitiva? Vad bottnar hennes rastlöshet i? Är det, i händelse av krig, de överlevande männens uppgift att befrukta kvinnor för artens fortbestånd, eller går karriären före arten? Och vad betyder det när vi säger "jag älskar dig" till en annan människa?

Om detta och mycket annat filosoferar Fredrik Lindström, känd från teve som programledare och humoristisk lingvist, i "Evolutionen och jag kommer inte överens". Det är en förtjusande prosalyrisk bok med underbart omslag. Texterna flyter fint. Man sträckläser gärna för Lindström håller en skön balans mellan lek och allvar. Igenkänningsfaktorn är hög och leendet aldrig långt borta.

Gamla religioner förbjöd oss att vara djuriska innan de slängdes ut i periferin av den nya religionen, vetenskapen, som helst vill att vi ska vara maskiner med utbytbara delar:

"Och våra gudar/är ofullkomligare/än någonsin/Fördrivna från/sina lundar/och tempel/sysslar de nu/under nya alias/med vetenskap/och undersökningar."


Lindström tar oss fram och tillbaka genom människans utveckling i stort och smått, med avstickare ut i rymden och in i kvinnans livmoder där vår kärlek till vatten föds. När han söker meningen med livet säger evolutionen att allt är en slump. Först under inflytande av alkohol blir de riktigt goda vänner:

"Ju mer jag dricker/desto mer förstår vi varann/evolutionen och jag/det är som om varje öl/tar sådär 10 000 år/av mitt släktes framgångar/Plötsligt blir våra/viljor rent av förenliga/vi lägger locket på/allt gammalt groll/och har en lyckad kväll tillsammans/jag släpper på allt mitt självförverkligande tjafs/för att prata rakt ut/utan sociala filter/spontandansa i en bar/och äta skräpmat innan/jag går och lägger mej."


Det är trivsamt och tänkvärt att umgås med den här boken. Lindström ger plats åt ett välbehövligt vemod bland finurligheterna och tankekornen. Ödmjukheten tillåts glänta igenom det lekfulla:

"Kanske måste också vi
avbryta våra gärningar
en stund
och hjälpa jorden att vila"Författare: Fredrik Lindström
Titel: "Evolutionen och jag kommer inte överens - Bekännelser"
Förlag: Atlantis
Utgivning: Våren 2010


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2010 06:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: