sourze.se
Artikelbild

Plan för nollvision mot ungdomsarbetslöshet förberedd

En rekordstor ungdomskull lämnar nu gymnasieskolan. Vad som borde kännas som en av de roligaste tiderna i livet präglas för många av vetskapen att de kommer gå rakt ut i öppen arbetslöshet.

När Novus Opinion i början av april frågade förstagångsväljare hur de ska rösta i höst fick de rödgröna 53 procents stöd. Moderatregeringen fick 35 procent. Vi är ödmjuka inför stödet. Det förpliktigar att leverera en politik som sätter de ungas frågor främst.

Den unga generationen är stor. Andelen av befolkningen mellan 0-35 år är 42,5 procent och nära en fjärdedel av den svenska befolkningen befinner sig i spannet 18-35 år. Finanskrisen och lågkonjunkturen drabbar många i vårt land, men särskilt den som inte fått fäste på arbetsmarkanden. Många i den rekordstora generationen som lämnade gymnasiet i somras, fann att dörren till vuxenvärlden var stängd.

Bristen på jobb drabbar unga hårt. Det ser vi tydligt just nu. Sverige har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. Bland ungdomar mellan 18 och 24 år var det i juni dubbelt så många arbetslösa som ett år tidigare. AMS spår att var tredje ung kommer att vara arbetslös nästa år. Dagens jobbkris och babyboomen från 90-talets tidiga år samverkar på ett mycket olyckligt sätt. Det riskerar få långsiktigt negativa följder för en hel generation.

Genom Socialdemokraterna har vi drivit igenom en nollvision mot ungdomsarbetslöshet. Ingen ung ska behöva starta sitt vuxna liv utan jobb eller utbildning. Vi tror på tidiga insatser för att unga ska få en kontakt med arbetsmarknaden. I socialdemokratiskt styrda kommuner ska samtliga gymnasieelever erbjudas sommarjobb till kollektivavtalsenliga löner. Socialdemokraterna tänker också införa ett ungdomslyft som ger alla med ofullständig examen en chans att läsa in gymnasiet och rusta de unga för morgondagens arbetsmarknad.

Antalet jobb som inte kräver någon form av högre utbildning blir allt färre. Socialdemokraterna investerar därför i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser, jämfört med regeringen. 50 000 av dessa platser är utbildning: platser på högskolan, komvux och KY-utbildningar.

Inte minst behovet av mer praktik i utbildningarna ska betonas. Allt mer handlar om kontakter. Har man inte rätt kontakter ska utbildningen vara ett verktyg för att få det. Socialdemokraterna satsar öronmärkta pengar till lärlingsplatser och traineeprogram på arbetsplatser och ger förutsättningar för fler praktikplatser åt högskolestudenter.

Arbetsförmedlingen ska ställas om till en kompetensförmedling med ett brett paket av utbildningsmöjligheter. Rätt utbildning stärker möjligheten att ta de jobb som finns eller för att starta eget oavsett var i landet jobben finns.

För att stötta de som redan är ute på arbetsmarknaden men som inte lyckats få fotfäste vill vi ta bort arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbetavdrag för dem som anställer långtidsarbetslösa ungdomar.
Vi vill se riktade insatser - anställningsstöd för arbetslösa unga.

Arbetsgivare som anställer arbetslös får dra av hela arbetsgivaravgiften. Om personen är långtidsarbetslös är avdraget två tredjedelar av lönekostnaden under ett år.

Valet är nu bara några månader bort. Att vara upprörd över Moderaternas orättvisa politik räcker inte. Förändring sker inte av sig själv och inte av en ensam person. Du behövs i vår strävan efter att få en ny regering.

Tillsammans kan vi ändra den politiska färdriktningen i landet och investera för framtiden. Tillsammans kan vi ge hopp och jobb till den unga generationen. Tillsammans kan vi göra Sverige till möjligheternas land.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2010 15:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: