sourze.se

Facebook – cyberskurkarnas nya paradis!

"Precis som historiens mötesplatser, torgen, lockar Facebook till sig kriminella. Där det finns mycket människor finns det mycket pengar."

Facebook är världens största forum med ca 400 Miljoner medlemmar. Ca 40 av Sveriges befolkning är medlemmar på Facebook. Ser man dessutom till hur mycket tid som tillbringas på Facebook är det en exceptionellt stor mötesplats. Precis som historiens mötesplatser, torgen, lockar Facebook till sig kriminella. Där det finns mycket människor finns det mycket pengar. Så, om man är nätkriminell, vad gör man då för att plocka folk på pengar på Facebook?


Affiliate Scams

I skrivandet stund finns det en falsk gruppsida från Ikea på Facebook där man erbjuds ett 1000-dollars presentkort om man går med. Som ni vet är ju Ikea en lågpriskedja och för 1000 dollar kan man inreda rätt mycket. Ett mycket attraktivt erbjudande! Troligen har det bara några timmars livstid. Erbjudandet har dessutom begränsningar, till exempel att det bara gäller de 1000 första som går med. Detta är en viktig faktor för att skapa en känsla av att det är bråttom och har Facebook-användare bråttom, tänker de mindre. Reptilhjärnan tar över och man bara fortsätter. Som ni säkert vet så finns det i Facebook också en viral faktor, det vill säga att när någon av dina vänner går med i gruppen ser du detta i ditt nyhetsflöde och det sprider sig. Du får också lust att gå med. Har cyberskurken kommit så här lång kan de ofta luta sig tillbaka, ta en kopp kaffe och se trafiken rulla in.


Men vad händer då du går med i denna falska Ikea-gruppen?

När man går med skickas man vidare till en så kallad "lead generation-sida". Det är en sida som erbjudar dig att teckna upp dig på olika typer av erbjudanden leads. Detta kan vara lån, ringsignaler, tidningsprenumeration, bantningspiller. Det är oftast inte de mest rumsrena företagen som står bakom dessa erbjudanden. Personen bakom "Ikea-erbjudandet" får en slant varje gång någon anmäler sig för dessa erbjudanden. Det kan tyckas märkligt att någon skulle vilja anmäla sig när det är ett så märkligt förfarande, men människor gör det, precis som människor klickar på de erbjudanden som kommer via spammail i deras inbox. De som gör sådana här scams är ofta personer från tredje världen, Indien, Kina, Nigeria. Kan de tjäna 5 000 dollar på en sådan här scam, då har de så de klarar sig ett bra tag. Så även om det inte handlar om så mycket pengar för just dig som läser detta så är det mycket pengar för dem.


Fler sätt att luras

Falska antivirusprogram är en starkt växande industri på nätet. Det är helt enkelt program som kapar din dator och låter dig tro att de är ett riktigt antivirusprogram. Därefter berättar programmet för dig att det har hittat ett virus på din dator och erbjuder sig ta bort det om du köper en licens av antivirusprogrammet, för cirka 30 dollar. För att sprida dessa program via Facebook hackar man konton och skickar länkar till alla vänner från det hackade kontot. Denna länk är ofta något som är klickvänligt, något med naket eller varning. När du sedan klickar på länken installeras detta falska antivirusprogram på din dator och tar över din dator när du minst anar det. Falska antivirusprogram är en industri som troligen omsätter flera hundra miljoner dollar per år på nätet.


6 tips för dig som vill vara tryggare på Facebook

Att tänka på för att vara trygg när du använder Facebook:
   1. Använd ett unikt komplext lösenord som du inte använder någon annanstans än just på Facebook.
   2. Lämna aldrig aldrig ut ditt lösenord.
   3. Se till att alla dina program såsom operativsystem, webläsare, viruskydd och andra program är uppdaterade till den senaste versionen.
   4. Håll koll på vilken webbsida du är på. Bara för att det ser ut som Facebook betyder det inte att du är på Facebook. Kolla URL-fönstret i din webbläsare. Speciellt gäller detta när websidan frågar efter ditt lösenord.
   5. Var kritisk även mot de länkar dina vänner skickar dig. Speciellt gäller detta om dina vänner tycker att du skall klicka på en länk fort, av något skäl.
   6. Se till att din säkerhetsfråga på Facebook är uppdaterad och att du vet svaret. Då kan du återställa ägarskap av ditt Facebookkonto.

Har du som läser detta råkat ut för obehagligheter på Facebook, skriv gärna en kommentar och berätta. Det kan vara en bra grund till fler artiklar i ämnet Facebook och hacking. Vill du läsa ännu mer om vad cyberkriminella gör på Facebook finner du mer info här.


Christian Rudolf är skribent på Mjukvara.se, en blogg om internet, programvaror, webbapplikationer och säkerhet.


Om författaren

Författare:
Christian Rudolf

Om artikeln

Publicerad: 14 apr 2010 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: