sourze.se

Jag skäms över att vara svensk!

Hur långt har det gått här i landet, när inte Sune 80 och Alice 80 får bo ihop efter 60 års äktenskap?

Det är ju fullkomligt horribelt, att inte gamla människor ska få bo ihop och vara tillsammans under sina sista år, utan måste finna sig i myndigheternas beslut. Att systemet inte gör det möjligt. Myndigheterna bestämmer, de måste leva åtskilda.

Är vi i klorna på sadister, paragrafryttare eller bara egoister?

Här i Sverige är vi så stolta över, att "alla" är så gott som "avkristnade". Jag har aldrig förstått vad som är bra med det? Folk vet ju inte vad som är rätt och fel och skulle sannerligen behöva några riktlinjer i livet. Till exempel: "Du ska hedra din fader och din moder".

Sune och Alice funderar nu på att flytta 130, mil till Gällivare, för att få vara tillsammans. "Jag kan flytta varsomhelst, bara vi får vara tillsammans" säger Sune. Ska detta förmyndarland införa stupstocken igen? Man undrar ju på allvar.

Alice blev tvungen att flytta till ett demensboende i Oxelösund. Stackars Sune bad ödmjukt boendet om att få ställa in en säng hos Alice, som han dessutomkunde betala för. Han kände att han ville vara med Alice. "Nej", säger myndigheten. "Det får du inte!"

Jag skäms över att vara svensk!

Dessa två människor har varit tillsammans i 60 år och nu får Sune besöka sin fru två gånger om dagen och sen går han hem och mår dåligt. De kommuner som tillåter parboende är Gällivare och Tingsryd i Småland. Heder åt de kommunerna! Dessa kommuner fattar, att det blir billigare med samboende än om paret bor isär. Tommy Larsson, områdeschef för äldreomsorgen i Tingsryds kommun, ska ha en eloge för att han tycker så! En stor blombukett skulle du ha Tommy, och en plats på förstasidan i alla kvällstidningar, i stället för som nu, Tiger Woods infekterade, svarta prostitutionshärva, som inte gör någon enda människa lycklig!

Sune och Alice är välkomna till Gällivare. Det är "bara" 130 mil dit och det ska väl åttioåringarna orka, får vi hoppas. Otroligt!

Kommunalrådet i Oxelösund, Benita Vikström, ska ha ett helt fång med väldigt stickiga tistlar, när hon tycker att Sune och Alice inte ska få bo ihop. Tidigare ordförande i vård- och omsorgsnämnden Sören Carlsson, ska också ha ett fång riktigt stickiga tistlar, eftersom han är av samma åsikt! Fy på er! Skandal! Det krävs en "biståndsbedömning" för att bo i ett särskilt boende, säger de. Man måste ha "behov" av att bo i ett sådant, tycker Sören och Benita! Jo tack!

"Han är mitt allt", säger Alice och tittar på Sune. "Du med", säger Sune och ler trött.

Precis. Vem blir inte trött för mindre?

Källa: "Får bo ihop – 130 mil bort", Aftonbladet 8/4 2010.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 09 apr 2010 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: