sourze.se
Artikelbild

Renad av Ranelid

Direkt på första sidan tänker jag att den här boken har jag ju redan läst. Den här boken har Björn Ranelid redan skrivit. Säkert tio gånger.

Det är bara nya namn på karaktärerna, i varje fall delvis. En och annan Anna har väl redan fått vara med, en David och Kasper också, men ingen Moa vad jag kan minnas. Och jag krafsar ner en krumelur om att Ranelid är i behov av fräscha, litterära utmaningar.

Sedan vaggas jag in i det ranelidska landskapet där vreden, sorgen och glädjen läggs på rad intill aforismerna, de malande upprepningarna och naivismens barnsliga och befriande klang. Och jag tänker att det här är riktigt bra, precis som det brukar vara.

"Kniven i hjärtat" berättar historien om en helt vanlig familj: Pappa och mamma med tre barn som bor i villa med simbassäng. Det som skiljer familjen Olsson från andra vanliga familjer är att pappa David mördar mamma Anna och hennes älskare. Traumat som detta ger de tre barnen genomsyrar historien, men eftersom Ranelid tar oss fram och tillbaka i tiden - inte minst till det soliga Österlen Haväng, Ravlunda, Knäbäck där David får åka runt med sin pappa som är symaskinsagent på vischan - är detta också historien om min egen och alla andras barndomssomrar. Det är nästan så att man kan gnida tummen mot bokstäverna och få fram doften av syren, raps, jordgubbe och hästskit.

Ranelid hanterar viktiga frågor och lyfter fram sårbara men starka människor i sina romaner. "Kniven i hjärtat" är inget undantag. Det är lätt att sympatisera med Kasper och hans pappa David. Mötena mellan far och son i fängelset är väldigt gripande. Deras relation bygger på skuld, skam, hat och kärlek. Författaren beskriver den så här på sitt egenartade sätt:

"Mellan Kasper och pappan råder en särskild tideräkning som inte står att finna i en kalender eller ett uppslagsverk. Det är en vandring i öknen under brinnande sol utan vatten. En istapp hänger ner från himlen den varmaste sommardagen."

Det är bara galningar och författare som kan tänka sig att föreviga minnet av en mördare. Ranelid tar på sig rollen med stort hjärta. Hans prosa har en nästan renande effekt. Medan jag läser sista sidan förstår jag att jag älskar "Kniven i hjärtat."


Författare: Björn Ranelid
Titel: Kniven i hjärtat
Förlag: Albert Bonniers
Utgivning: Våren 2010


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2010 08:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: