sourze.se

När vuxna slår barn

"I Sverige idag verkar det finnas en viss förståelse för våld mot barn i de fall där barnet hetsat den vuxne. Vad säger det om de vuxna, och vad säger det till barnen om hur de själva ska agera när de i sin tur någon gång blir hetsade?"

Jag har precis tittat på Dokument inifrån, ett avsnitt som heter "Hon ville inte lyda!" och det är med stor förvåning jag hör hur vuxna människor svarar och reagerar på olika frågor. Programmet är mycket välgjort och jag vill ge en stor eloge till dem som gjort programmet.

Thomas Bodström, som jag tidigare endast haft en vag bild av, talar här som en av de klokaste människor jag hört på länge. Han uttalar sig om hur barn som blir slagna känner och hur otrygga de blir, på ett sätt som gör att man nästan blir säker på att han själv blivit slagen. Den mannen är väldigt intelligent. Däremot undrar jag hur intelligent en rektor vid namn Adler är, när han säger sig bli mycket förvånad över att en HÖGSKOLEUTBILDAD lärare utdelat ett slag som ledde till en anmälan. Hur i all världen står det till i denna människas huvud? Han är rektor och anser att frånvaron av högskoleutbildning kan ursäkta ett dåligt beteende? Ska det då vara en förmildrande omständighet i rättsfall, att man inte studerat på högskola?

Jag har själv sett hur polisen i Kävlinge Kommun lagt ner fall där skolpersonal misshandlat ett barn i femte klass, vittnen fanns bland de andra barnen och det rådde inga tveksamheter om något, men fallet lades ner ändå. Att pojken kom från en narkotikaberoende ensamstående mamma hade inte med saken att göra sa man, inte heller fritidsledaren ansåg att detta hade med hans val att bruka våld att göra. Pojken var däremot ganska säker på att de inte hade vågat behandla något annat barn så, det sa han då och det säger han än idag, åtta år senare. "Jag glömmer aldrig att du ställde upp för mig" sa han för ett tag sen, så viktig var min handling trots att han inte fick det stöd han hoppades på av polisen.

Hatet efter att man blivit utsatt för ett våldsamt beteende sitter kvar för alltid. Det försvinner aldrig, jag vet, jag har varit där. För min del räcker det att folk höjer rösten, direkt kopplar min hjärna detta till gamla bilder och ger mig uppmaningen; "Lös situationen snabbt annars kommer någon att blöda!" På detta sätt skapar man monster, detta vet jag också av egen erfarenhet. Detta monster kommer fram i mig om jag dricker alkohol och av den anledningen har jag inte gjort det på 20 år. Jag skaffade barn och familj och det kräver att man tar intelligenta beslut, som att aldrig mer dricka till exempel. Detta trots icke genomgången högskola.

I Sverige idag verkar det finnas en viss förståelse för våld mot barn i de fall där barnet ”hetsat” den vuxne. Vad säger det om de vuxna, och vad säger det till barnen om hur de själva ska agera när de i sin tur någon gång blir hetsade?

Det var inte så länge sedan det var tillåtet med aga säger vissa, men, som de säger i programmet, så var det heller inte så länge sedan det var tillåtet att slå sin fru!

Se programmet på svt.se det är mycket bra.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2010 16:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: