sourze.se
Artikelbild

Regeringen vill skicka ensamma barn till farliga länder

"Sveriges regering, med migrationsminister Tobias Billström M i spetsen, vill inrätta flyktingläger i länderna barnen har flytt ifrån och gör därmed ingen hemlighet av att de försöker anpassa politiken för att blidka främlingsfientliga krafter."

Varje år kommer många ensamma barn till Sverige och söker asyl. Många har upplevt traumatiska händelser både i sina hemländer och under flykten till Sverige. Det sista dessa barn behöver är att känna att de är oönskade i samhället. Tyvärr är det många kommuner i Sverige som inte tar ansvar för en solidarisk flyktingpolitik och öppnar upp för att ge dessa ungdomar en fristad. Trots det väljer regeringen att fokusera på att skicka tillbaka så många barn som möjligt, istället för att ta itu med de flyktingrädda kommunernas agerande.

Sveriges regering, med migrationsminister Tobias Billström M i spetsen, vill inrätta flyktingläger i länderna barnen har flytt ifrån och gör därmed ingen hemlighet av att de försöker anpassa politiken för att blidka främlingsfientliga krafter. Det är helt fel väg att gå. Att anpassa politiken efter främlingsfientliga åsikter kommer endast att förflytta debatten åt ett mer främlingsfientligt håll.

Barn som fått ett avvisningsbeslut som inte kan verkställas eftersom att de inte har någon i sitt gamla hemland som kan ta emot dem föreslås skickas tillbaka till svenskledda barnhem i ursprungsländerna. Detta är en skrämmande ny riktning som Sveriges migrationspolitik tar genom den moderatstyrda regeringen. Ska Sverige nu skaffa sig flyktingläger utomlands på ett typiskt nykolonialt manér?

Det förvånar mig ett så verklighetsfrånvänt förslag kan lanseras. Det bedrövar mig att tänka på hur de ensamkommande barn som befinner sig i Sverige ska känna sig när de förstår att den svenska regeringen gör allt för att slippa dem. De som har flytt från krig. De som har flytt från ett land dit Sverige skickar militär. De som redan har haft det svårare än många i Sverige ens kan föreställa sig. Ska de nu också behöva stå ut med nyheten om migrationsministerns och regeringens totala avsaknad av medkänsla?

I Sydsvenskan 26 mars 2010 intervjuas Iranska flyktingrådets Farideh Arman. Arman kommenterar regeringens förslag med meningen "Billström kan skicka sitt eget barn till Afghanistan. Om det nu är så bra för barn." Detta uttalande sätter fingret på det som bekymrar mig mest gällande svensk migrationspolitik. Det är tydligt att Sverige inte värderar människoliv lika oberoende av ursprung. Det som aldrig skulle accepteras för svenska medborgare, duger uppenbarligen åt afghaner.

Utrikesdepartementet avråder nämligen från resor till Afghanistan med anledning av säkerhetsläget. De skriver: "Säkerhetsläget är fortsatt mycket allvarligt. Svenska medborgare i Afghanistan erinras om den generella risken i hela landet för kidnappningar och andra terrordåd. Den svenska ambassaden önskar vidare informera om att risken för sådana dåd bedöms ha ökat på senare tid." Varför skulle helt plötsligt föräldralösa afghanska barn, utan kontakter och på flykt, vara säkra i Afghanistan bara för att de skickas tillbaka till barnhem byggt av svenskar?

Det verkar finnas personer inom regeringspartierna som inte håller med. Fredrick Federley C är kritisk och Kristdemokraterna likaså. Jag hoppas att de står upp för en human politik som utgår från att ge personer skydd, inte att genomföra så många avvisningar som möjligt. Detta förslag är uppenbart inspirerat av liknande förslag från andra skandinaviska länder, där främlingsfientliga partier sätter dagordningen. I Sverige har vi inget främlingsfientligt parti i riksdagen, men deras förslag letar sig in likväl. Denna utveckling måste vändas. Främlingsfientliga krafter ska inte få sätta dagordningen, utan grundläggande värden som medmänsklighet och förståelse bör stå i fokus. Det samhället vill jag vara med och skapa.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Maria Ferm

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2010 10:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: