sourze.se
Artikelbild

Möt våren i Prag med god mat och kultur

Prag är en av Europas vackraste och mest välbevarade städer med arkitektur från flera århundraden. Pragborna är stolta över sin stad som lockar människor från hela världen att turista året runt.

Om man aldrig besökt Prag ger en weekendresa resenären en bra bild av staden och dess skatter. Man hinner inte besöka alla sevärdheter men jag kommer att visa att det går att "göra" Prag på 48 timmar.

Flertalet flygbolag flyger till Prag från Stockholm. Ryan Air har exempelvis en bra morgonavgång från Skavsta redan klockan 07, vilket innebär att du landar på Prags flygplats klockan 09 på morgonen. Från flygplatsen finns det flera möjligheter att ta sig in till staden. För den som är stadd vid kassa tar man enklast en taxi, men fråga alltid om priset i förväg innan ni åker iväg. Man kan även, om man inte har bråttom, till låg kostnad åka kommunalt med buss och tunnelbana in till staden. Ett annat vanligt transportsätt är minibuss, som man i förväg kan boka plats i.

Det finns många bra hotell i Prag att välja emellan. Vi sov över på Hilton Prague Old Town för dess ypperliga läge mitt bland alla sevärdheter. Exempelvis finns ett av stadens största shoppingcentra, Palladium, ett par minuters promenad från hotellet. En annan anledning att välja just Hilton Old Town är för hotellets mycket vänliga och serviceinriktade personal som behärskar engelska mycket väl. Ett exempel på denna service är att de lätt fixar dig ett rum fast klockan bara är 10 på morgonen, trots att man egentligen får tillgång till rummet först klockan 14. Hotellet erbjuder också sina gäster gratis tillgång till fitnessavdelning med pool, bastu och solarium med mera.

Efter förfriskningar i hotellets frukostrum bär det av till en av Prags absoluta sevärdheter; Pragborgen, som genom sin väldiga storlek och strategiska placering högst upp på Lillsidan sätter sin prägel på staden. Min rekommendation är att man tar spårvagn nr 8 i närheten av hotellet och det stora shoppingcentrat biljett kan köpas i förväg på hotellet och att man sedan promenerar ner från borgen. Har man tur med vädret kan man njuta av en fantastisk uppfärd med spårvagnen upp till borgen där man bland annat ser en skymt av Prags främsta turistmagnet, Karlsbron. Väl på plats i borgområdet finns bland annat möjlighet att se vaktombytet som sker varje hel timma men man kan även besöka S:t Vituskatedralen. Borgbyggnaderna används sedan länge av staden Prag och deras anställda men här finns även presidentens residens.

Något man ej bör missa när man är här är Gyllene gränden, som är en pittoresk, kort gata med pastellfärgade, flera hundra år gamla hus. Husen är ej länge bebodda utan rymmer ett flertal olika hantverksbutiker. Missa inte utsikten från ett av husen. Överhuvudtaget finns här uppe flera fina fototillfällen om man är på jakt efter utsikter över Prag. När man känner sig klar med borgen rekommenderas att man promenerar ner via de vindlande trapporna. Väl nere är det inte långt till Karlsbron, en av Prags absolut främsta turistmagneter. Bron byggdes redan på 1350-talet av Karl den IV och är den äldsta bron i Prag. Den är utsmyckad med ett trettiotal barockstatyer från 1700-talet och är 510 meter lång och tio meter bred. Det är en mäktig känsla att gå på denna bro och det är härligt att njuta av den fantastiska utsikten.

Efter nästan fyra timmar kultur börjar man känna sig hungrig och endast fem minuters promenad från Karlsbron finns en av Prags allra bästa restauranger, nämligen V Zatisi www.zatisigroup.cz på Lillova 1. Restaurangen öppnade redan 1991 av en indisk restauratör som under åren utökat sin verksamhet till en mindre grupp av fina restauranger. Inredningen är modern och sober och man känner sig väl omhändertagen av personalen. Det som jag uppskattar med V Zatisi är det breda urvalet av rätter. Konceptet är att man väljer ut ett antal rätter till minst en trerätters måltid för ett fast pris, sedan kan man betala lite extra för att få vin på glas anpassat till varje rätt. Köket är franskinspirerat och så långt man kan komma från det traditionella böhmiska köket, även om man självfallet även kan välja dessa rätter men då i en mer förfinad form jämfört med en vanlig restaurang. Restaurangens sommelier är mycket kunnig och svarar på alla tänkbara frågor. Jag åt en fantastisk god soppa baserad på pumpa och kanel samt carpaccio till förrätt, biff till varmrätt och till dessert deras utsöka "dessert sampler", där chokladmoussen och tiramisun stack ut lite extra. Portionerna är rikliga trots att vi här talar om en fine food restaurang som också tillhör Tjeckiens fem bästa restauranger. Prismässigt motsvarar en meny med viner inte mer än cirka fem hundra svenska kronor. Med andra ord mycket prisvärt. Många restauranger erbjuder turistmenyer med tre rätter för cirka ett hundra svenska kronor men dessa har svårt att mäta sig med V Zatisi vad gäller kvalitet och finess.

Efter en kulinarisk högtid, den första av många, så väntar lite shopping. Prag har många fina modebutiker och de flesta välkända märken finns representerade här med Flag Ship Stores, Stockholm ligger i lä. Jag valde att göra ett besök på shoppinggallerian Palladium, en av de största i Prag, där man hittar det mesta. Prisnivån är som hemma. Vill man göra fynd ska man köpa lokalproducerat. Inte minst gäller detta livsmedel och öl, och varför dricka importerat öl när man befinner sig i ölets förlovade hemland? En stor starköl på bar kostar bara 15 svenska kronor. Vår guide berättade att tjeckerna dricker mest öl i världen och att de flesta är eniga om att om ölpriserna höjs så blir det uppror. Tack vare konkurrensen och att det dricks så mycket är också ölpriset lågt. Det produceras även vin i Tjeckien och man har kommit en god bit på väg att förbättra kvaliteten. De mousserande vinerna håller hög kvalitet och är också något jag gärna köper hem.

En trevlig restaurang som också den tillhör Zatisigruppen är Bellevue som ligger mycket strategiskt placerad intill Karlsbron med strålande utsikt över bron och Moldau. Här är prisnivån något högre än på systerrestaurangen V Zatisi men kvaliteten är densamma. Maten är internationell med en fransk touche och restaurangen är en av de tio främsta i landet. Även på Bellevue är servicen förstklassig. Menyn är uppbyggd på samma sätt som på V Zatisi, nämligen att man kan sätta ihop en tre- eller femrätters meny ur en välsorterad à la carte-meny. Ibland har man speciella veckor där fokus ligger på ett land, en råvara eller en gästande kock. Här valde jag kalvcarpaccion till förrätt samt kalvfilé till varmrätt, båda mycket goda med utsökta tillbehör. Desserten blev ett päron fyllt med härlig marsipan-anis-mousse som var en perfekt avslutning på en fullmatad dag i Prag.

Efter en god frukost den andra dagen i Prag väntar nya kulturella möten. Ytterligare en av Prags stora sevärdheter är de judiska kvarteren, centralt belägna ett stenkast från Rådhustorget. Här har de gamla synagogorna förvandlats till museer som på olika sätt belyser den judiska kulturen. Här finns exempelvis Pinkassynagogan där man på väggarna kan läsa namnen samt födelse- och deportationsdatumen på den 77 297 judar från Böhmen och Mähren som skickades till koncentrationsläger under andra världskriget. Den Gammalnya synagogan, är fortfarande i bruk och med sina 740 år den äldsta i Europa. Välbesökt är naturligtvis kyrkogården med sina karaktäristiska, tätt placerade gravstenar.

Ett annat "måste" att se i denna stad av "måsten" för den tillfällige besökaren, är det astronomiska uret på rådhuset. Varje helt klockslag flockas turisterna här för att se klockspelet. Vill man inte stå kan man sitta på första parkett på Grand Café mitt emot och följa skådespelet. Här finns dagsfärska, utsökta bakverk samt ett hett te som man tillsätter olika slags bär i och gärna toppar med lite tjeckisk konjak. En mirakelkur om man känner sig litet frusen.

Det böhmiska köket är av tradition bastant. Det är mycket knödel och kött. Men Tjeckien och Prag har lyckats med bedriften att få en Guide Michelin belönad restaurang. Restaurangen heter Allegro och ligger i Four Seasons Hotel, mycket vackert beläget invid Karlsbron. Hotellet blev färdigt i början av 2000-talet och består av ett antal hus med olika arkitektur och inredningsstilar som sammantaget bildar en känsla av tidlös och smakfull lyx. Hotellet håller högsta klass på servicen och antalet anställda uppgår därför till minst två per rum. Allegro är en restaurang som lyfter det italienska köket till skyarna och det är inte konstigt att restaurangen blivit utsedd till bästa tjeckiska restaurang flera år i rad. Chefskocken Andrea Accordi har erfarenhet från tidigare Michelin-belönade restauranger och erbjuder sina gäster enkla men sofistikerade rätter av den höga skolan. Servicen är ypperlig och inredningen vacker och tidlös. Menyn är densamma oavsett om man äter lunch eller middag och erbjuder ett rikt urval av italienska delikatesser för alla smaker. Jag åt en utsökt risotto till förrätt och en kötträtt till varmrätt vars tillbehör lyfte rätten. Desserterna var som små konstverk och det var svårt att välja. Jag fastnade dock för en nougatparfait som var mycket god. Till allt serverades passande viner.

Efter en härlig lunch växte behovet av kulturell spis och vi fastnade för ett besök på den internationellt kände Jugendstil-konstnären Alphonse Muchas museum som erbjuder ett frosseri i denna stil som man antingen älskar eller hatar.

Sista kvällen i Prag tillbringade jag på restaurang Mlynec som också den är belägen intill Karlsbron och inredd i modern stil med stora öppna ytor som ger ett inbjudande intryck. Såväl service som mat håller även här mycket hög klass. Efter att ha ätit så många goda måltider är man nästan lite mätt och jag hoppar över förrätten för att gå direkt in på Beef Tournedos som är perfekt stekt med en god sås som pricken över i:et. Desserten blir en Granny’s Apple Tart som tyvärr är för torr och inte i paritet med övriga rätter.

Allt som jag beskrivit här har jag hunnit med på 48 timmar och jag tog med mig många minnen från en stad i tiden – Prag.


Fotnot: www.czechtourism.com


Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom om hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2010 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: