sourze.se
Artikelbild

Ge unga chansen att bli företagare

"Studier som gjorts av Ung Företagsamhet visar att tre av fyra ungdomar är intresserade av en framtid som företagare. För många unga är företagande en möjlighet att förverkliga idéer, bidra till en sund samhällsutveckling och skapa sitt eget jobb."

Sverige har bland Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Enligt Eurostat ligger arbetslösheten bland unga nu uppåt 30 i Sverige. Det är ett ofattbart slöseri med resurser. Samtidigt vet vi att många ungdomar drömmer om att starta företag. Studier som gjorts av Ung Företagsamhet visar att tre av fyra ungdomar är intresserade av en framtid som företagare. För många unga är företagande en möjlighet att förverkliga idéer, bidra till en sund samhällsutveckling och skapa sitt eget jobb.

För miljöpartiet är det viktigt att alla får en chans att förverkliga sina idéer och drömmar. Därför vill vi genomföra ett antal konkreta förändringar för att göra det lättare för unga att starta och driva företag i Sverige.

Vi vill helt hållet ta bort åldergränser för att ta del av starta eget-bidraget som arbetslös. För oss är det självklart att även en 20-åring ska kunna stödjas för att dra i gång egen verksamhet. Vi vill också göra det lättare att gå från att vara anställd eller arbetslös till att starta upp näringsverksamhet på heltid. Mot den bakgrunden menar vi att det bör införas ett starta eget-bidrag även för dem som har en anställning men som vill övergå till eget företagande.

För unga människor med idéer som de vill omsätta i ett nytt företag är ofta ett stort hinder att få ihop startkapitalet. Det gäller särskilt för unga kvinnor och unga personer med invandrarbakgrund. Därför behövs bättre möjligheter för unga att utan säkerhet kunna få mikrolån för uppstart av ett företag. Lånet på upp till 100 000 kronor kan gå till att till exempel hyra en lokal, köpa in varor att sälja eller investera i verktyg för att starta upp ett hantverksföretag. Vi föreslår en satsning på 100 miljoner kronor per år som skulle ge många unga kapitalet för att testa om företagsidén fungerar i verkligheten.

För att underlätta för unga företag att växa föreslår vi en nedsättning av arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna för de minsta företagen. Vårt förslag innebär att arbetsgivaravgiften sätts ned med 10 procentenheter på en maximal lönesumma 740 000 kronor. Det innebär att företagen får en skattelättnad om cirka 6100 kronor per månad.

Vi föreslår också att Soloföretagare, som ofta är unga, får en nedsättning så att de bara betalar ålderspensionsavgiften som är på drygt 10 procent av lönen för den första anställda under det första året.

Vi vill genomföra ett entreprenörskapsprogram inom Tillväxtverket för att skapa bättre möjligheter för unga med entreprenörsanda. Därutöver vill vi öka möjligheterna för utbildning i entreprenörskap för gymnasieelever. Målet är att alla gymnasieelever i Sverige någon gång under utbildningen ska ha fått pröva vad det innebär att starta ett företag.

Unga kvinnor startar i betydligt lägre omfattning än unga män egna företag. Detta gör att många goda idéer och företagsmöjligheter aldrig förverkligas. Idag finns 21 regionala Resurscentra för kvinnor som arbetar med att stödja kvinnors entreprenörskap. Vi vill öka verksamheten hos dessa resurscentra för att stimulera unga kvinnor att starta företag.

För många unga med företagsidéer är krångel och administration ett stort hinder. Nu växer egenanställningar, som för många är ett sätt att enklare kunna komma igång med nya företagsidéer, fram allt mer runt om i Sverige. I stället för att starta eget blir personen anställd av ett bolag som fungerar som arbetsgivare medan det är individen som själv skaffar sina uppdrag och har kontakt med sina kunder. Det är egenanställningsbolaget som har det juridiska ansvaret för den egenanställde vad gäller till exempel arbetsmiljö, produktansvar, skatteinbetalningar och andra lagstadgade åtaganden. Därför kan den enskildes administrativa ansvar som idag skrämmer bort potentiella entreprenörer minskas, och man kan enkelt pröva om ens verksamhet fungerar innan man tar steget fullt ut och blir egenföretagare. Vi vill underlätta för egenanställning och se till att fler egenanställningsbolag startas runt om i Sverige.

Vi i miljöpartiet är övertygade om att Sverige har allt att vinna på att många unga går från arbetslöshet till att starta företag och att nya grupper får chansen att bli företagare. När Sverige börjar ta sig ur den ekonomiska krisen behövs en mångfald av företag som kan lyfta ekonomin och skapa de arbetstillfällen vi så väl behöver. En grön företagarpolitik för unga kan ge oss den mångfalden.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Per Bolund

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2010 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: