sourze.se
Artikelbild

Bobby Ljunggren slår rekord

"Hans fem segrar i Melodifestivalen kan nu bara överträffas av en eventuell seger i hela den internationella Eurovision Song Contest. Bobby – hoppas att du åtminstone tar med dig en smoking till Oslo!"

I och med segern med Anna Bergendahl och låten "This is my life" har låtskrivaren Bobby Ljunggren gjort det som ingen annan i Sverige tidigare gjort. Inte ens legendariska upphovsmän som Peter Himmelstrand, Lasse Holm, Torgny Söderberg och Ingela Pling Forsman har åstadkommit detta, nämligen att vinna den svenska Melodifestivalen fem 5! gånger. Det har min gamla vän och mångårige kollega Bobby Ljunggren just gjort.

Jag har känt Bobby Ljunggren sedan 1984 då han klev in på mitt kontor och spelade upp en mängd demolåtar. Redan då var han en imponerande person och en mycket skicklig låtskrivare. Samma kväll vid middagsbordet sade jag till min dåvarande hustru "I dag träffade jag en kille som jag kommer att känna livet ut!" – och så blev det. Årets seger i Melodifestivalen kräver att svenska folket får lite bakgrund om denne blygsamme man, som givit oss så mycket bra musik under så många år.

När jag såg Bobby krama om Anna Bergendahl efter segern i Melodifestivalens final i lördags gick mina tankar tillbaka ett kvarts sekel till en höstkväll 1985 när jag satt i restaurangen på Royal Viking Hotel med honom och åt middag. De tio låtarna som SVT:s jury hade valt ut för att tävla i Melodifestivalen 1986 skulle avslöjas i TV. Jag hade en sådan där liten tvåtums svartvit mini-TV som stod på matbordet. Vi var nervösa båda två. Bobby och hans kompanjon Håkan Almqvist hade skickat in ett bidrag till Melodifestivalen. Vi hade minsann stora planer för låten som hette "Leva". Jag skulle ge ut den på mitt skivbolag och Bobby och Håkan skulle göra entré i den svenska schlagervärlden som kompositörer i den stora Melodifestivalen. Men det visade sig inte vara meningen att det skulle ske just då, för låthelvetet kom inte med och jag minns den besvikne Bobbys ord: "Du ska veta Billy att en dag ska jag sopa banan och vinna hela den där skiten!" Och jag trodde på vad han sade. Just då var Lasse Holm och Torgny Söderberg de två hetaste schlagerkompositörerna, men jag anade att paret Almqvist/Ljunggren var på väg att bli de nästa stora upphovsmännen på den svenska schlagerhimmelen.

Det hela kom i gång året därpå när min dåvarande artist Cyndee Peters framförde deras "När morgonstjärnan brinner" i Melodifestivalen i Göteborg och kom på fjärde plats. Året därefter 1988 kom paret Almqvist/Ljunggren tvåa när deras "Om igen" framfördes av Lena Philipson. Trots att Tommy Körberg, under min regi, vann det året med "Stad i ljus" var Bobby Ljunggren och Håkan Almqvists "Om igen" den verkliga vinnaren i skivbutikerna. Nu började det rulla på för låtskrivarparet. 1989 framfördes deras låt "Du" av Lisa Nilsson, återigen under min regi. Nu var Sveriges nya låtskrivarpar på gång och resten är historia! Jag bör tillägga att Bobbys och Håkans framgångar inte berodde på någon särskilt insats från mig, utan på att de skrev så himla bra låtar.

Bobby Ljunggren, som avskyr att synas i media, måste i dag vara en av Sveriges mest framgångsrika doldisar, åtminstone inom nöjesbranschen. Han har deltagit i den svenska Melodifestivalen hela 37 gånger sedan den där första gången i Göteborg för 24 år sedan. Hans stora genombrott kom 1995 när han och Håkan Almqvist vann Melodifestivalen med Jan Johanssen och megahiten "Se på mig". Tre år senare 1998 vann de igen med Jill Johnsson och "Kärleken är" och sedan dess har det bara gått uppåt. Under 2000-talet har Håkan och Bobby gått skilda vägar och trots att han aldrig riktigt hittat en lika duktig permanent samarbetspartner har ändå Bobby Ljunggren lyckats hålla sig på toppen av det svenska schlagerberget. Många undrar hur det kommer sig, men svaret är ganska uppenbart för dem som känner honom, Bobby är nämligen ett melodifreak. Livet för denne halvgrekiska halvsvenska musikguru har ingen som helst mening om han inte skriver åtminstone tre till fyra låtar per vecka. När han åker på semester till sitt smultronställe på Kreta, packar han alltid ned sin 2,5-oktavs synthesizer och dator med tillbehör i fall han kommer på någon ny låt i skuggan på verandan. Det skulle inte förvåna mig om de första demoinspelningarna av Carolas "Evighet" och Sonja Aldéns "För att du finns" kom till på en stekhet balkong med utsikt över det Egeiska havet medan resten av familjen Ljunggren solade och badade!

Nu ska han till Oslo och leda lilla Anna Bergendahl till en förhoppningsvis hyfsad placering i Eurovision Song Contest 2010. Trots att han vunnit fem gånger blir detta sjätte gången för Bobby Ljunggren att åka till en stor internationell final, för år 2005 åkte han tillsammans med mig till finalen i Kiev då vi skrev "Little by Little" som blev vinnarlåten i Litauens inhemska Melodifestival. Då minns jag att jag tyckte att Bobby, som är en ganska avslappnad och informell person, skulle sätta på sig en smoking på finalkvällen. Men det vägrade han göra. Han kanske tyckte att det inte var ett tillräckligt lämplig tillfälle för honom att bryta sin klädstil. Hans fem segrar i Melodifestivalen kan nu bara överträffas av en eventuell seger i hela den internationella Eurovision Song Contest. Bobby – hoppas att du åtminstone tar med dig en smoking till Oslo!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2010 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: