sourze.se

Pigdebatten har kört fast i ideologier

"Debatten har fastnat på den ideologiska nivån trots att liknande förslag tagit upp under årens lopp, faktiskt av flera socialdemokrater. Sture Nord, Björn Rosengren Mona Sahlin med flera. Men LO:s ideologer har sparkat bakut på ett tidigt stadium."

Sommaren 1993 föddes pigdebatten. Ett oskyldigt förslag av ekonomiprofessorn Anna-Marie Pålsson på socialdemokraterna kongress, om att hushållen skulle få göra skatteavdrag för köp av hushållstjänster, upprörde en av seminariedeltagarna, Villy Bergström, sedermera riksbankchef. Han liknande det vid att införa ett pigsamhälle. Och så var den debatten i gång. Socialdemokraternas förre partisekreterare Marita Ulvskog dömde ut förslaget med argumentet att "kvinnor inte skall klättra på andra kvinnors ryggar".

Debatten har fastnat på den ideologiska nivån trots att liknande förslag tagit upp under årens lopp, faktiskt av flera socialdemokrater. Sture Nord, Björn Rosengren Mona Sahlin med flera. Men LO:s ideologer har sparkat bakut på ett tidigt stadium. Den enes skatteavdrag för utgift motsvaras exakt av den andras skatt på inkomst och därtill kommer minskade kostnader för arbetslöshet. Men vad som är bra för landet har ingen betydelse när det gäller kampen om den politiska makten.

I min släkt av industriarbetare reste min faster till Amerika och fick plats som hembiträde och husa åt skådespelerskan Katherine Hepburn. Gissa vem som hade högst status i släkten! Bondpigorna hade säkert ett helvete under snåla husbönder. Deras drömmar som många förverkligade var att bli hembiträde i stan, få njuta av rinnande varmt vatten och få lära sig laga mat och sköta ett hem. De var inga pigor liksom heller inte nutidens personliga assistenter är det. Ingen som arbetar i hushållsnära tjänster idag hunsas. De har ett självständigt arbete där de får förtroendet att arbeta när huset är tomt eller passar uppdragsgivarnas barn.

Vill man reparera eller bygga om sin bostad så är det inga problem att få göra skatteavdrag. Och byggnadsarbetarna kallas inte för drängar. Där är det LO-förbunden som är påtryckare och lobbyister. Arbetsgivarna får sedan tjugo år bidrag eller avdrag för att anställa, utbilda eller behålla personal. Och arbetslösa måste försörjas när A-kassan tar slut. Om de har jobbat ett år så de har någon A-kasseersättning.

Jag skrev min första artikel i frågan inför ett annat val i början av 90-talet. Artikeln i Dagens Industri slutade med: "Efter en valseger återstår att ta hand om de arbetslösa. Då blir det väl hemhjälp i kommunal regi!"


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2010 13:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: