sourze.se

Hemligheter har sällan gynnat samhället

Det chockar mig att politiker och feminister fortfarande inte förstår att sexköpslagen är direkt verkningslös och dessutom ett stort inskränkande i de mänskliga rättigheterna.

Jag satt och käkade lunch på mitt extrajobb under sportlovet idag, strömming, en riktigt god sådan. Jag tittade lite i tidningen, kollade ut över den då ganska soliga utsidan och såg snön skimra. Väldigt vackert. Jag blev på riktigt bra humör – trots endast två timmars sömn natten innan. Och jag kan faktiskt inte låta bli att le inombords när jag läser en artikel i Metro 3/3 om att en sexköpare huggits till döds.

Och nej, jag ler inte åt själva faktumet att en sexköpare har mördats. Jag bara småler för mig själv och konstaterar, att hade vi slopat sexköpslagen hade det här förmodligen inte hänt. Eller inte på samma sätt. Vad artikeln som inte verkar finnas på nätet förutom i PDF-upplagan berättar är att en man kommit fram till en kvinna på centralstationen i Stockholm där han bett om att få köpa sex. De hade enats om ett pris och en tid senare på kvällen. När mannen anländer till mötet som de gjort upp attackeras han av kvinnans pojkvän. Tough love.

Det här påvisar ett av de starkaste argumenten som jag har för ett slopande av sexköpslagen – nämligen att verksamheten för sexförsäljning blir så makabert dold i den undre världen. Jag använder ordet ”makabert” för att det endast gynnar de som verkligen har ett intresse av att dölja den. För samhället och staten bör absolut inte ha något intresse i att dölja den. Men med en lag som förbjuder människor från att ingå en frivillig överenskommelse där sex är involverat, något som för mig är en självklart rättighet för varje individ, så gör man just det – döljer verksamheten. Således tvingas människorna som köper sex agera under ytan, i en dold värld. Och då fångar vi inte upp den ofrivilliga överenskommelsen mellan två människor – det vill säga när en part tvingas till att ha sex med en annan.

Hade vi inte haft en sexköpslag hade det förmodligen funnits ordnade system för köp av sex, och mannen hade inte tvingats till att söka upp en slumpad tjej på stan för att få knulla. Herregud, det är 2010 och vi lever i ett sexuellt frigjort samhälle. Borde vi inte få köpa sex för pengar helt lagligt?

Men ändå står Zaida Catalán MP och resten av hennes gäng och förespråkar en lag som inskränker varje människas rätt till sin egen kropp och som gör det svårare för staten att hitta kvinnor och män som far illa av sexhandel. Sexköpslagen är värdelös och helt sjuk. Hemligheter har sällan gynnat samhället.


Om författaren

Författare:
Elias Giertz

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2010 10:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: