sourze.se

Bottenbetyg till SVT:s OS-sändningar

Det är fascinerande hur min upplevelse av OS i TV präglas av total inkompetens från SVT:s sida vad gäller att berätta en historia.

Sannolikt är inte jag helt unik i mitt beteende, snarare beter jag mig som folk gör mest, jag knäpper på TV:n i tid och otid för att se vad som händer i OS "just nu". Nästan alltid hamnar jag då mitt i en sändning av någon tävling och ofta i en sport som jag aldrig har tillfälle att följa utanför OS, åtminstone inte annat än via kort löpande nyhetsrapportering i TV i samband med vanliga nyheter under året. Sannolikt är jag inte unik i mitt sportintresse heller. Jag göra andra saker i mitt liv än att följa sport, men vid stora mästerskap ökar mitt intresse väsentligt.

Om ovan är ett beteende som är representativt för OS-tv-tittaren behövs sändningarna anpassas efter det. Det behövs massor med information, hela tiden, om "vad som gäller", dvs i prioritetsordning:

1. Hur går just det här tävlingsmomentet till? Att de åker skidor, skridskor, utför eller på plan mark mm ser jag, men hur lång är sträckan? Eller är det flera sträckor och i så fall hur många? Hur mycket har tillryggalagts hittills? Hur mycket är kvar? Om det här är en del av en "kombination", vad exakt innebär det? Kombination av vad? När kommer andra delar av den i så falla att genomföras? Hur bedöms de olika deltävlingarna i den kombinationen? Om de skjuter då och då samtidigt som de åker skidor, varför står de ibland och ligger ibland, är straff för missade skott en extra runda? Hur lång? Eller, oj nu får de visst extra skott istället eller här var det visst ett rent tidsstraff, eller… ??

2. Vad är bakgrunden? Hur många svenska tävlande har vi med i OS i den här grenen? Hur ofta tävlas det utanför OS? Vilket land är bäst historiskt? Hur ser en sammanfattning av de svenska framgångarna ut? Hur gick det i förra OS, VM…?

Alltså de här punkterna måste upprepas hela tiden, på ett sätt som fungerar utan att tjata sönder sändningen, men det går inte att förutsätta att alla tittare har genomgått en tvåveckors OS-utbildning innan de knäpper på en OS-sändning. I så fall måste OS-TV flytta från public service-TV:s huvudkanaler och bästa sändningstider till någon specialkanal för sport. Och det är väl inte önskvärt, för då går det ju med OS som med Ishockey-VM, det folkliga engagemanget tappas.

Hela den här företeelsen, dålig berättarkonst i SVT, är märklig. Det är ju välbetalda erfarna journalister vi talar om. Ofta sitter dem med en bisittare, som är fd utövare av sporten. Ja, då gäller det för journalisten att hela tiden lägga upp frågor till bisittaren om tävlingsmomentet och bakgrunden. Kan det vara svårt? Det är för mig en total gåta. Faktum är att jag tänkte på det här redan vid Sommar-OS i Kina, men antog att det var någon slags miss i arbetet som säkert och självklart skulle repareras till nästa tillfälle.

Så blev det inte. Istället kan jag räkna upp ett flertal tillfällen framför TV:n de senaste två veckorna då jag har fått vänta över en timme tills jag har förstått exakt hur tävlingen egentligen går till. Ett råd till SVT: Anlita en kommunikationsexpert till nästa OS!


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2010 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: