sourze.se

Lärare avstängd för foton på barn i duschen

"Det värsta vore ju givetvis om han förgripit sig på barnen. Men det näst värsta måste ändå vara om han inte skulle vara pedofil, för hur man än vrider och vänder på detta så kommer han alltid att vara den som blev avstängd för innehållet i sin kamera."

I tisdags hände något som för de flesta är bland det värsta man kan tänka sig. Föräldrar till barnen på en förskola i Lund uppmanades att komma till ett krismöte på skolan. Det visar sig att en manlig anställd glömt sin kamera på jobbet, varpå någon tittat i den och funnit bilder och filmer på barnen när de duschar efter gymnastiken.

Barnens idrottsverksamhet ska dokumenteras, även i duschen, för att visa att det är viktigt att duscha säger förskolans samordnare i en artikel i Sydsvenskan Lärare på förskola avstängd för foton.

- Jag har själv sett bilderna och jag har svårt att se ... det är barn som leker framför kameran i duschen. Han borde ha insett att det inte var lämpligt, men det är inte min sak att bedöma nu.


Den anställde är hemskickad och anmäld, men nu kommer det jobbiga för alla föräldrar: Är han pedofil? Har han förgripit sig på något av barnen? Det kan visa sig vara så att han inte kan fällas för annat än ha filmat med sin privata kamera på arbetet, vilket i sig är olagligt, men inte något som kan fälla honom för övergrepp.

Godtar man den domen som förälder? Och känner man sig trygg framöver? Hur kan man vara säker? Var det rätt att skicka hem mannen? Borde inte polisen gjort en husrannsakan innan den anställde gavs chans att åka hem och kanske göra sig av med bevis eller datorer? Och hur stor är risken för att någon civilperson anser sig vara både hans jury, domare och bödel?

Detta är ett verkligt knivigt fall och det värsta vore ju givetvis om han förgripit sig på barnen. Men det näst värsta måste ändå vara om han inte skulle vara pedofil, för hur man än vrider och vänder på detta så kommer han alltid att vara den som blev avstängd för innehållet i sin kamera. Och om han har tur och ingen hinner agera på egen hand på ett våldsamt sätt, så kommer ändå alltid pedofilstämpeln att finnas kvar.

Mycket tråkigt är att detta givetvis påverkar synen på manliga anställda inom barnomsorgen och om man har sett hur glada barn, som i många fall lever utan pappor, är över att få busa loss med en man på dagis så vet man hur viktigt det är med anställda av båda könen.

Jag andas ut över att mina ungar nu är stora, och våndas över de stackars föräldrar som hamnat i denna knipa. Och jag hoppas verkligen att polisväsendet gör ett fantastiskt jobb så att inga tvivel finns kvar efter utredningen.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2010 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: