sourze.se

Alla är vi pokerspelare

I dagens samhälle är det oerhört viktigt att hålla masken och inte visa sina bästa kort. Den som har bäst poker face vinner.

För att klara sig väl i yrkeslivet, men också i det privata, så måste man vara lite av pokerspelare. I riksdagen har vi 349 pokerspelare, alla med var sitt poker face. Samhället och livet är ett pokerspel och insatserna är höga. Politiken kännetecknades tidigare av långsiktighet och beständiga mål. Målet var att skapa ett välfärdssamhälle med trygghet och full sysselsättning. Nu har det långsiktiga ersatts av kortsiktighet. Politik har omvandlats till spektakel som regisseras av massmedia. Och de som främst spelar med i spektaklet är politikerna. Varje politiker satsar på sig själv och räknar med att alla andra gör detsamma. Misstron mellan politikerna är ömsesidig. Och samarbetar gör politikerna bara i undantagsfall och om det gynnar dem själva.

Spelandet i Sverige har vuxit lavinartat. Svenska Spel omsätter varje år mer än 20 miljarder. Tre av fyra svenskar spelar på Svenska Spel. Det finns ca 200 000 pokerspelare i landet. Politikerna har lärt mycket av dem. Numera kretsar allt kring pengar och pengars värde. Existentiella frågor har ringa betydelse för de allra flesta. Guds roll har ersatts av Marknadens. Varuekonomin har omvandlat livet, jorden och allt mänskligt till varor. Vi har fått en spekulativ kultur som kännetecknas av snabba vinster och risktagande. Marknaden har allt större behov av tillväxt, flexibilitet och företagande. Varje människa har blivit ett företag som hela tiden måste utveckla sin kropp, hälsa och själ.

Vad som främst hänt de senaste 100 åren är att stressen och hetsen har ökat. Och det är idrotten som gått före i utvecklingen. Förr handlade idrotten om hälsa, gemenskap och glädje. Nu är det blodigt allvar. Att dopa sig utan att bli avslöjad är att vara en perfekt pokerspelare. Idrotten ingår i den stormarknad som samhället har blivit.

Att stoppa den här utvecklingen känns nästan som en omöjlighet. Men det är upp till var och en att säga nej till det kasinosamhälle som vi har hamnat i.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2010 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: