sourze.se
Artikelbild

Farsan vet bäst

Joseph Fares nya film Farsan är en stillsam feelgood-komedi på temat familje- och vänskapsrelationer. I centrum står farsan Aziz, som alltid har en lösning på alla problem.

Verkstadsägaren Jörgen kan inte få till det med sin fru Lotta, så han försöker bli en "riktig" man. Cykelreparatören Juan vill inte mista sin älskade vovve som fått artros, så han konstruerar en rullator åt honom. Sonen Sami och hans Amanda kan inte få barn, men de låtsas ändå att Amanda är gravid, mest för att göra pappa glad. Och i händelsernas epicentrum står farsan och kompisen Aziz, en lite sorgsen änkling med invandrarbakgrund som sörjer sin maka Mariam. Samtidigt ser han till att saker och ting händer, ibland med överraskande effekter som följd, för det manliga självförtroendet är det inget fel på. Han försöker lära Jörgen att bli en tatuerad tuffing som talar om var skåpet ska stå, ger inviter till ett antal snygga kvinnor och jagar bort en argsint cykelägare från affären. En dag träffar han Edith och blir förälskad på nytt, men när han ska presentera sin blivande fru för familjen så uppstår vissa komplikationer. Till slut löser sig allt till det bästa, och Aziz kan äntligen gunga sitt efterlängtade barnbarn på knäet.

Joseph Fares har gjort en sympatisk film, full av värme och komiska inslag, men den saknar samtidigt en bärande historia som kan få tittaren att känna sig engagerad, och helhetsintrycket blir därför ganska intetsägande. Ett plus dock till Torkel Peterson som gör en underbar tolkning av den mesiga, svenska mannen vars jämlikhetsideal kastas över ända i mötet med en macho från Mellanöstern.


Om författaren

Författare:
Marie Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2010 10:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: