sourze.se

Ta fram din sommarhy med kemisk peeling

En lång tröttsam och solfattig vinter sätter sina spår i huden. Den är gråblek, torr och osmidig efter man suttit stora delar av tiden i uppvärmda hus. Behovet av att göra något drastiskt ökar.

Jag besöker regelbundet min hudterapeut, och hon tipsade mig om att göra en så kallad ”kemisk peeling” som skulle göra underverk med min trötta vinterhud.

En kemisk peeling är en kraftfull behandling som utförs på så sätt att hudterapeuten lägger på en mask eller kräm som får verka olika lång tid på huden. De aktiva ingredienserna går ner djupt i huden och verkar. Det är individuellt hur man reagerar på de aktiva ingredienserna, en del flagnar efter några dagar och några blir röda och torra i huden efteråt. Detta är dock tillfälliga biverkningar som bara sitter i max en vecka. Det som är viktigt att komma ihåg är att i och med en peeling så kan man säga att man "skalar" av hud som skyddar mot både sol och kyla. Användandet av hög solskyddsfaktor efteråt är därför absolut nödvändigt ca faktor 20. Effekten av en kemisk peeling är permanent och bidrar till att ge din hud en ny lyster, ett mer slätt och jämnt intryck samt att huden är härligt skön och mjuk.

Det finns flera märken som utför denna typ av behandlingar. Jag provade på ett nytt Sydafrikanskt märke; Nimue, som är nytt på marknaden som erbjuder ett stort urval av så kallade ”skinceuticals” vilket innebär att produkterna och deras ingredienser befinner sig mellan medicinsk och kosmetisk hudvård. De utgår från varje hudtyp oavsett om den är torr, fet, har acne, är känslig eller normal och forskare har tagit fram specifika produkter för att lösa varje hudtyps specifika problem. En hudtyp är genetiskt bestämd och det beror på om den är överaktiv eller underaktiv. Ett hudtillstånd är vidare ett resultat av inre och yttre faktorer, där solen är en av de största bovarna. UV-strålar ansvarar själva för 80 av hudens åldrande.

Anna Petrovichar arbetat som hudterapeut i flera år och har inrett en del av sin lägenhet till en mysig och funktionell hudvårdssalong där hon tar emot såväl kvinnliga som manliga kunder. Den senare kundkretsen har på senare år ökat i antal, främst för att det blir mer och mer accepterat att män bryr sig om sin hud. När jag utförde min kemiska peeling passade jag på att ställa ett par frågor till henne. Min första fråga handlade om hur vi män ska sköta vår hud.

- Män har generellt en tjockare hud med fler stora porer, samt att den allmänt är fetare än kvinnans hud. Dock klarar sig männen bättre att hålla rynkor borta på grund av att huden är tjockare.

Anna har varit intresserad av hudvård i hela sitt liv och hade sin mormor som främsta inspiratör. Hon har gått den långa vägen genom hudvårdskola och jobb på fina kliniker i Stockholms innerstad innan hon kände sig mogen att starta egen salong. Hon utför de flesta behandlingar från massage och hudvård till manikyr och pedikyr.

Vilka behandlingar gillar du bäst att utföra?
- Svårt att säga, men ansiktsbehandlingar är nog det roligaste. Det gäller ju att hålla sig ajour med vad som händer och jag försöker att gå på olika kurser så ofta jag kan.

Vilka egenskaper krävs då av en hudterapeut?
- Den viktigaste egenskapen är att man tycker att det är roligt att jobba med människor. Att ge service är också en nödvändig egenskap och att man är lyhörd som hos frisören, människor har en förmåga att öppna sig när de får njuta av olika behandlingar.

Män har de senaste åren blivit allt mer medvetna om sin hud och lägger ner mer och mer pengar på att köpa hudvårdsprodukter. Många anlägger skägg. Blir då inte hudvården begränsad, undrar jag.

Vad bör män tänka på rent generellt när det kommer till skäggväxt?
- Män rakar ju sig och får då en daglig peeling vilket bara är bra för huden. Mitt generella råd är att använda en bra rakgelé, smörja in sig ordentligt efteråt och börja använda solskyddsmedel!

Den kemiska peeling som jag nyss fått, och som jag ska utföra en gång till, vad kan du berätta om den?
- Kemisk peeling gör jag endast på höst, vinter och vår, då huden efter en peeling är känslig. Det tar upp emot en månad innan nya hudceller har kommit upp till ytan från läderhuden. Det är därför man gör behandlingen vid två tillfällen med en månad emellan.

Smink för män funkar det?
- Jag tycker att det är upp till varje man att själv få välja. Men jag tycker att det nya mineralsminket passar män mycket bra då det inte täcker så mycket som traditionell make up gör. Ett nytt svenskt märke, HH gör bra kvalitetsprodukter till en rimlig kostnad.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2010 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: