sourze.se
Artikelbild

Julskinkans pris

Julskinkan hänger störande. Du gav ett hopplöst nyårslöfte om att gå ner i vikt. Du ska också låta korken sitta kvar på flaskan. Du har fimpat den sista cancerpinnen. Tror du åtminstone ännu.

Om du inte är en maschokistisk extremsportare kan det kännas för jävligt att springa i minus femton grader. Låt Veikka Gustafsson göra sånt. Pulkåkning med en termos fylld med mintkakao är det mest våghalsiga du klarar av. Men vill du se ut som en övergödd gris? Kanske du ändå borde ha önskat dig en Abtronic till julklapp. Eller Saunabelt.

Det är dags att gå till gymmet. Många är rädda för det. Rädslan är befogad. Maskinerna i konditionssalen liknar snarare invecklade tortyrställningar från en sci fi-film från åttiotalet. Hur fan använder man dem? Inte kan du begära hjälp heller. Kom ihåg att du bor i Finland, du vill inte förnedra dig framför andra. Se stark ut bara och hoppas på att du sitter rätt vänd i maskinen som ska träna dina magmuskler. Eller tränar den här ryggmusklerna?


Ge mig en margarita, tack!
Alla andra som står i gymmet ser vältränade ut. Den eviga paradoxen. Rutinerat går de till nästa maskin, väljer rätt tyngd, sätter ner sig och börjar pumpa. Inte en svettdroppe syns i deras panna. Själv låtsas du vant gå omkring och försöker i smyg hitta en maskin du förstår dig på. Du ser ganska bra ut i nyköpta träningsskor. Den lösa t-skjortan döljer din skrangliga muskulatur. Flaskan är fylld med ljummet vatten. Kan den inte vara fylld med svalkande margarita, tänker du.

Du börjar med uppvärmning på träningscykeln. Det klarar du av, vem som helst kan cykla. Samtidigt kan du förstulet följa med de andra och hur de använder maskinerna. Radion spelar I Will Survive i bakgrunden. Du tvivlar men hoppas på det.

Nu lägger du ner dig på träningsbänken. Den luktar impregnerat svett. Kärringen bredvid dig lyfter hantlarna lätt. Du försöker apa efter hennes motoriska rörelser. Fan, du valde för tung hantel. Du orkar inte många serier med den här. Du börjar om med en lättare. Det vrider till i musklerna. Är armrörelsen korrekt? Tänk om du lyfter helt fel, sträcker dina otränade muskler och förvandlas till en rörelsehämmad invalid?

Det är dags för nästa tortyr. Du pressar. Det är tungt. De skulle gärna få skruva upp volymen på radion så du kan släppa ur dig några smärtfyllda grymtar. Du börjar bli varm men kallsvetten från ångesten kyler ner dig. Du har glömt handduken. Du lämnar en trevlig svettfläck efter dig.


Stel som Lenin
Efter ett antal maskiner och ett oändligt blickande mot klockan får det vara nog. Ännu finns det ett halvt dussin maskiner som är för avancerade för dig. Måste man faktiskt använda alla?

Ditt första besök är avklarat. Du känner dig spänstig och går ut ur salen med breda axlar. Det här var inte så farligt, tänker du och ser fram emot kvällens kalla öl.

Men nästa dag kommer. Du vaknar stel som Lenin i sitt mausoleum. Det spänner till i muskler du inte visste att du hade. Sakta kommer du på att du glömde att tänja dig efter träningspasset. Dessutom kan det säkert vara bra att värma upp musklerna med en sån där träpinne andra motionärer viftade med i salen. Men det ser ju bara löjligt ut, så du skippade det.

Men nu är det för sent. Gymmets leende instruktör lurade dig till ett halvt års medlemskap till ett häftigt erbjudande. Du är fast. Du betalar 500 kronor per månad sex månader framåt. Vad kostar fettsugning, kanske det skulle bli billigare? Samtidigt som du fyller på spritförrådet i Tallinn kunde du göra en avstickare till den lokala kirurgen. Och är det inte så att skönhet kommer inifrån?


Om författaren

Författare:
Jonas Sundström

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2010 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: