sourze.se

Jakten på Bernhard

Vem är mannen bakom lapparna som sitter överallt i Lund? Nyfikenheten blir till vänskap och till en spännande dokumentärfilm, en berättelse om utanförskap och om en människa som inte riktigt får plats.

Jakten på Bernhard heter filmen där David Liljemark följer sökandet efter den mystiska man som på Lunds gator och torg under många år sätter upp lappar.

Bernhard kommunicerar med omvärlden genom sina lappar, som handlar om hans hopplösa bostadssituation, kontaktsökande och försäljning av prylar. Det är detaljerade lappar som beskriver noga vad han önskar eller har att erbjuda.

David Liljemark blev allt mer fascinerad av de handskrivna lapparna, han fotograferade eller sparade dem, han började se ett mönster och en människa bakom. Och han började känna värme för den kontaktsökande Bernhard. David bestämmer sig flera år efter att han hittat första lappen att försöka få kontakt med Bernhard. Detta skulle bli en utmaning i sig, med flera brev och besök innan han tillslut får träffa mannen bakom lapparna. Ännu ett tag tar det att bryta isen, men skam den som ger sig tycks David tänka. Detta gillar Bernhard och får förtroende för David. Historien tar en oväntad vändning mot ett skakande händelseförlopp.

Detta är en historia från den tid vi lever i som berör. Filmen ställer en viktig politisk fråga på sin spets, speciellt i scenen då Bernhard blivit utslängd ur sin lägenhet och vi får följa kampen tills han till slut lyckas hitta ett rum för natten. På sängkanten sitter de två och Bernhard försöker gråtande tacka David för all hjälp.

Hur ska samhället ta hand om en människa som Bernhard, en människa som befinner sig utanför ramarna? Och inte minst – vad kan vi göra för varandra som medmänniskor? att bli sedd är viktigt för alla och David visar med sin film att vi alla kan göra något för en annan om vi bara vill, det behöver inte vara så märkvärdigt.

Många kan nog känna igen sig i den sortens ensamhet eller utanförskap som filmen berättar om. Eller skräcken för den... Vi vet alla hur lätt livet kan vända och att ingen av oss har några garantier.

Utan att avslöja för mycket av handlingen vill jag säga att filmen har mycket bra att säga. Den är underhållande och rolig, gubben är både verbal och klädintresserad, visslar och kan dra fräckisar. Att David kom in i hans liv just vid den tidpunkten och inte ett år senare kan ha räddat hans liv.

Jakten på Bernhard har nominerats till Göteborgs filmfestivals nya dokumentärpris.
Filmen är 58 min lång.
Visas på Göteborgs filmfestival även Tisdag 2/2 15.00 och Torsdag: 4/2 20.00
I april visas filmen på SVT.


Se trailer här -->


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2010 12:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: