sourze.se

Visdom är bättre än religion

I Europa har vi haft en stor förmåga att samla på oss all världens visdom. Därför har heller ingen religion av varaktig betydelse uppstått hos oss.

Bland det mest positiva som hänt de senaste 50 åren är religionens minskade betydelse. På 1950-talet fanns till exempel Bibeln i nästan alla hem och kanske 10 av befolkningen läste regelbundet i den. Nu finns bibeln kanske i vart tionde hem och var hundrade läser i den. Om 50 år finns bibeln bara kvar i nåt enstaka hem och ytterst få läser i den. Att luften gick ur religionen hänger ihop med att vi fick kvinnliga präster. De manliga prästerna var maktmänniskor medan de kvinnliga var medmänniskor och var som alla vi andra. Att kristendomen inte kommer att försvinna helt beror på alla dessa, ofta magnifika kyrkor, särskilt de på Gotland. De kommer knappast att rivas utan stå kvar som monument över en svunnen tid.

Att kristendomen kan försvinna så snabbt beror på att det i Sverige eller i Europa överhuvudtaget aldrig uppkommit nån varaktig religion, utan de har importerats från Mellanöstern. Och att religionen fick ett fotfäste i Europa berodde på att härskarna i de olika länderna lierade sig med prästerna för att kunna hålla folk på plats och kontrollera dem. Och prästerna var mer än gärna med i krigsäventyren. Jag har en anfader som var krigspräst under 30-åriga kriget. Säkert höll han korum varje morgon för att hetsa soldaterna till att döda så många fiender som möjligt. Kristendomen har alltid varit mer intresserad av döden än av livet.

Européerna blev alltså för mer än 1000 år sen infekterade av olika religiösa läror. Men i grunden har européerna varit mer intresserade av att ta till sig av all världens vishetsläror. Redan tidigt fick filosofer och författare från Rom och Grekland stort inflytande över hela det bildade Europa. Och greker och romare som Sokrates och Horatius hämtade inspiration från Persien, Assyrien, Indien och Kina. Horatius är ju känd för det där med att fånga dagen och att vi ska försöka leva så lyckligt som möjligt utan att tänka för mycket på morgondagen. De idéerna hämtade han från Assyrien och det stora eposet Gilgamesh. Ölutskänkerskan talade till Gilgamesh:

"Gilgamesh, vart vandrar du? Livet du söker kommer du inte att finna. När gudarna skapade människosläktet bestämde de döden för människosläktet och behöll livet i sina egna händer. O du Gilgamesh, låt din buk vara full, roa dig dag och natt! Gör varje dag till en glädjefest, dansa och lek, dag och natt! Låt dina kläder vara rena, låt ditt huvud vara tvättat, bada i vatten! Se på barnet som håller din hand. Låt din hustru njuta i din famn! Detta är människans öde." Ola Wikander: I döda språks sällskap.

Så är det! ”Edite, bibite, post mortem nulla voluptas!” – ”Ät, drick, efter döden finns ingen glädje.” ”Omnis una manet nox!” – ”Samma natt väntar oss alla.” Så i kväll ska jag äta gott och dricka mitt vin. Om morgondagen vet jag intet.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2010 09:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: