sourze.se

Att känna skräck i sitt eget hem

Att bli slagen av den man älskar, vara livrädd för sina barns pappa. Inte våga stanna och inte våga gå. Det händer nu. Det händer här. Det händer vem som helst.

Under sex långa år levde Madde med sin exmake. Han var missbrukare. Han kontrollerade hela hennes liv. Misshandlade, våldtog och förnedrade. Han slog hennes barn. Han tog ifrån henne möjligheten att föda fler barn. Han lät sina vänner ha tillgång till henne. Madde lyckades fly. Hon var tvungen att leva gömd för att skydda sina barn och sig själv från den person hon en gång valt att gifta sig med. Valt att få barn med. Litat på. En människa kapabel till mer än vi någonsin orkar förstå.

När Madde berättar sin historia för mig gråter jag. Tårar av sorg och medkänsla, ilska och vanmakt. Men jag fylls också av beundran över hennes styrka och mod. Mod att fly och mod att nu gå ut och berätta hur hon har haft det. Hur det är att behöva gömma sig, frukta för sitt liv och känna att man inte kan skydda sina egna barn. Det är svårt att leva på flykt i vårt samhälle. Det tär på psyket att ständigt vara rädd. Att då samtidigt mötas av samhällets svek och oförmåga att hjälpa till kan bli droppen. Madde fick slåss för sin rätt att få ekonomisk hjälp under flykten. Hon fick även flera gånger anledning att försöka hindra folkbokföringen att avslöja för exmaken var hon och barnen fanns.

Just nu får en kvinna i din närhet stryk

Jag vet att Madde är långt ifrån ensam om sina erfarenheter. Alltför många kommer att känna igen sig eller någon annan i hennes berättelse. Det pågår nu, nu och nu bakom nerdragna persienner, i ensliga stugor eller kanske i radhuset mittemot. Madde har valt att gå ut med en föreläsning tillsammans med vännen och före detta våldsmannen Erik. Han har varit missbrukare och under den tiden slog han regelbundet sin dåvarande fru. Erik vet hur det är att vara den som slår sin älskade, hur droger, rädsla och låg självkänsla kan förgöra en människas sanna personlighet och få denne att utföra totalt osannolika handlingar.

Madde och Erik kommer att resa runt en del med sin föreläsning nu i vår för att nå ut till så många som möjligt. Den 28 januari är det premiär, i Andreaskyrkan i Stockholm. Medverkar gör även före detta missbrukaren Totte på temat rädsla och Jessica, nykter alkoholist, som berättar om skammens mörker. Deras berättelser går rakt in i hjärtat. Varenda människa i vårt avlånga land borde gå och lyssna.


Om författaren

Författare:
Lena Zucker

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2010 11:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: