sourze.se
Artikelbild

Ungas arbetsmarknad är för otrygg

"Den unga generationen vill enligt högern vara flexibla, jobba lite, plugga lite, kanske testa att starta företag eller åka utomlands. Verkligheten för de flesta är en helt annan. Vad de flesta ungdomar vill ha, är ett fast jobb."

För ett par dagar sedan släppte TCO en rapport, där de har granskat LAS effekter på ungdomsarbetslösheten. De kom fram till samma slutsats, som bland andra Akademikerförbundet SSR tidigare konstaterat: att lagen om anställningsskydd inte orsakar arbetslöshet bland unga. Färre än 2,5 procent av de arbetslösa ungdomarna, har blivit arbetslösa på grund av driftsinskränkningar, alltså situationer där turordningsreglerna kan ha tagits i bruk. Det är dags att en gång för alla släppa LAS-frågan när det handlar om arbetslösheten och börja prata om de verkliga problemen.

Ungas arbetsmarknad är för otrygg. Det är svårt att få ett jobb och när man väl får ett, är det ofta en kort anställning som erbjuds. Timanställningar och vikariat är vardagen för många unga, och med det en livssituation som innebär att man inte vet om man får jobba kvar nästa vecka, eller hur stor lönen blir i slutet av månaden. Vi som är unga idag har en svag ställning på arbetsmarknaden. Högern verkar anse att detta är självvalt alternativt stärkande för karaktären. Den unga generationen vill enligt högern vara flexibla, jobba lite, plugga lite, kanske testa att starta företag eller åka utomlands. Verkligheten för de flesta är en helt annan. Vad de flesta ungdomar vill ha, är ett fast jobb. Ett fast jobb, som ger möjlighet att flytta hemifrån. En fast lön, som ger trygghet och frihet.

Nära hälften av alla tjejer i LO-yrken har en otrygg anställning. Förutom att det ger ett ofritt liv, där man mellan de korta anställningarna ofta är korttidsarbetslös, gör det arbetsplatserna osäkrare och tystare. Vem vågar säga ifrån om taskiga villkor, eller om sexuella trakasserier, när man vet att det kan innebära att man inte blir inringd nästa vecka?

I valrörelsen kommer högern försöka skylla arbetslösheten på den ekonomiska krisen, och ungdomsarbetslösheten på att unga har för höga löner eller för trygga villkor. Vi behöver komma vidare i debatten och sluta diskutera icke-problem som LAS eller påhitt som att ingångslönerna ligger för högt. Redan idag tjänar en 18-åring inom handeln 30 procent mindre än en 30-åring, ändå är arbetslösheten högre i den första kategorin. Sänkta löner ger alltså inga fler jobb.

Istället borde man rensa upp bland anställningsformerna, så att fasta jobb åter blir norm på den svenska arbetsmarknaden. Miljardsatsningar på de redan rika, måste ersättas med investeringar för fler arbetstillfällen. Att bygga hyresrätter och bygga ut miljövänlig kollektivtrafik, skulle vara en bra början. Lägg därtill en satsning på fler jobb i vård och skola, så vore vi på rätt kurs igen. För att stärka ungdomars ställning, behöver vi förstärka yrkesutbildningarna med mer arbetslivsanknytning.

Det är hög tid att ta itu med situationen. Vår generation har vuxit upp med nedskärningspolitik och försämringar. Det är dags att börja bygga upp någonting bra igen. Kan man sänka skatterna för hundra miljarder, så kan man skaka fram pengar för att fixa jobb åt unga, svårare än så är det inte.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Ida Gabrielsson

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2010 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: