sourze.se
Artikelbild

Svensson har firat jul

Svensson har nu firat julen år 2009 - och han har i stort sett betett sig precis som vanligt, därför att han inte tycker om förändringar. Han vill ha det som det brukar vara!

Någon dag innan jul gick Svensson ut och inhandlade en julgran för cirka 200 kr på något torg om han bodde i en stad eller också gick han ut och stal en julgran i skogen om han bodde på landet. Sedan gick han hem till sin kära hustru och visade upp sitt fynd! Tillsammans provade de att belysningen till granen fungerade och att alla röda kulor, glitter och annat julgranspynt var tillstädes. Därefter provsmakade de i en känsla av andakt den nygriljerade skinkan och den hemgjorda glöggen. Hustrun hade hängt upp julgardiner, lagt fram juldukar och pyntat huset med en hel mängd julprydnader, och Svensson tyckte att det mesta såg väldigt fint ut. De lade sig i sämja, kramade om varandra och önskade varandra en God och fröjdefull jul - för det var de faktiskt värda! Och julklapparna till alla nära och kära var köpta och inslagna i paket av den dödströtta hustrun, så nu gällde det bara att fira helg i lugn och ro.

På julafton åt Svensson en god frukost med skinka och senap på brödet, och framåt dagen doppade han i grytan. Till detta åt han en blandning mellan bruna bönor, brunkål, rödkål och grönkål och spädde ut det hela med oxbringa, revbensspjäll, skinka och diverse typer av korvar - hemgjorda och industritillverkade i en salig röra naturligtvis lite beroende på i vilken landsända han bodde. Till detta drack Svensson ett par snapsar men var ytterst måttlig. För Svensson tycker inte om fylla - åtminstone inte på julafton. Däremot tycker Svensson om att bli lite varm i magen.

Sen gick Svensson in till TV:n och tittade på Disneys julprogram tillsammans med sina barn och övriga närvarande, och sen tittade han på det helt underbara programmet Kan du vissla Johanna med Per Oscarsson i huvudrollen och Svensson blev rörd och fällde en och annan tår. Därefter bjöd Svensson alla närvarande vuxna på årets julglögg med apelsinsmak och sen kom tomten!

Och Svensson blev inte alls förvånad. För mitt i den värsta ekonomiska kris som världen upplevt sedan depressionen på 1930-talet så slog antalet julklappar nytt rekord. Aldrig hade det köpts för så stora summor och aldrig har klapparna uppskattats mer än detta nådens år 2009! Men saken är den, att fastän arbetslösheten uppgår till 10 procent så är det 90 procent som faktiskt har jobb, och de har det ganska gott ställt. I stället för arbetslöshet har de fått skattesänkningar och en bra löneutveckling.

Sen kom förstås kvällens riktiga höjdpunkt, då den av alla älskade Karl-Bertil Jonsson framträdde med sitt underbara budskap - "ta från de rika och ge till de fattiga". Svensson blev rörd igen.

Framåt kvällen åt Svensson ytterligare en massa mat: Det var Jansons frestelse, kålpudding, omelett, ägg, ål, lax, sillsallad och en massa andra delikatesser. Och Svensson var nöjd, hans hustru var nöjd, barnen var nöjda och även övriga närvarande var väldigt nöjda!

Och sent på kvällen när utomstående gäster lämnat huset gick hela familjen Svensson till kyrkan på midnattsmässa och återvände hem, efter att tagit del av det glada budskapet att "född är Herren Jesus Krist, din frälsare och Gud". Och Svensson kände sig både lite högtidlig och glad.

Juldagen, annandag jul och påföljande söndag slappade Svensson lite - han njöt helt enkelt av att vara ledig från jobbet. Han kramade sina ungar, spelade spel och byggde lego med dem, och de umgicks på det sätt som han inte hinner med på vardagarna. Han och hans fru hade det bra tillsammans.

Men sen kom den trista måndagen. Då fick Svensson stiga upp tidigt, han fick ta sig till sitt arbete trots att det var svinkallt ute och halt på vägarna. Men Svensson stod ut med detta, för är det något som Svensson kan så är det att göra sitt jobb! Han finns där varje dag - ibland sitter han på en kontorsstol, ibland står han vid en svarv och ibland går han omkring och städar gatorna. Man vet aldrig var man hittar honom - han finns på alla positioner i samhället, och det är han som håller samhället flytande. Den vanlige, alldaglige och arbetsamme individen, som troget utför sitt arbete, betalar sin skatt och i övrigt håller käften. Det är han som är jordens salt! Det är inte politikerna, inte journalisterna och inte artisterna som driver utvecklingen framåt - utan det är just Svensson!

I den här berättelsen är Svensson en man men Svensson kan precis lika gärna vara en kvinna. Och han finns i de flesta länder, fast han heter lite annorlunda: I Finland heter han Matti Meikiläinen, i Norge heter han Ola Nordmann och i Polen heter han Kowalski. Och i andra länder har han andra namn. Alldeles oavsett vad han kallas så är han värd all heder!


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2009 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: