sourze.se
Artikelbild

Nya Sagan om Ringen-filmer ute!

Vi var många som älskade Peter Jacksons Ringen-trilogi och 2011 kommer den första av två filmer om Bilbo på biodukarna, men visste ni att redan i år så hade två nya Sagan om Ringen-filmer premiär?

THE HUNT FOR GOLLUM

The Hunt for Gollum är en välgjord så kallad "independence-film"som är skapad av några hängivna Sagan om Ringen-entusiaster. 160 personer har engagerat sig i produktionen och de flesta rollerna görs av amatörer. The Hunt for Gollum utspelar sig strax innan den första filmen i trilogin och bygger på ett appendix ur Sagan om Ringen-boken. Berättelsen handlar om Aragorn som ger sig ut för att hitta Gollum och upptäcka sanningen om Ringen och skydda framtida bärare. Skaparna tog kontakt med Tolkiens familj med en förfrågan om att få göra filmen och de gav sitt OK så länge man inte försökte slå mynt av produktionen för egen vinning utan var villiga att släppa den gratis. The Hunt for Gollum hade premiär den 3 maj i år på Sci-Fi i London och recensionerna var överlag positiva.

Filmen är regisserad av Chris Bouchard som tidigare har gjort kortfilmer som Disconnect, The Machine och episka skräckfilmsprojektet Human Rest. Länge ett stort fan av Sagan om Ringen föresatte sig Chris att göra Jakten på Gollum som en hyllning till det arbete som utförts av JRR Tolkien och Peter Jackson, men även som ett experiment i lågbudgetfilmskapande. Förutom att styra och övervaka produktionen är Chris också delaktig i skapandet av musiken i filmen. Det flesta projekt av den här typen brukar vara minst sagt usla men inte i det här fallet. Om man betänker att de flesta medverkande är amatörer och att filmens budget låg på endast 5 000 dollar så är det nästan sensationellt bra gjort.

The Hunt for Gollum har ett utsökt foto, en proffsig regi, bra agerande och dessutom ett hyfsat soundtrack. Storyn som sådan är inte märkvärdig och filmen är bara 40 min lång men den fångar ändå en del av andan i Jacksons filmer utan att för den skull nå upp till samma mästerliga klass. Mest imponerande utöver fotot är hur man prickat in likheten med originalfilmens Gandalf, här gestaltad av Patrick O´Connor, men även Aragorn Adrian Webster fungerar bra liksom den klockrena animeringen av Gollum och de skickligt make-upade orcherna. Här kan ni se filmen:

Se filmen på thehutforgollum.com


BORN OF HOPE

Born of Hope hade premiär den 1 december i år och handlar om Aragorns föräldrar Arathorn och Gilraen. Regissören Kate Madison som också var medproducent på Gollumfilmen har satt ihop en ensemble med professionella skådespelare och gjort en hyfsad film som försöker återge lite av magin i Tolkiens universum. Born of Hope har ett bra foto, och rätt snygga specialeffekter men det speciella med filmen ligger i att det är en ny berättelse som utspelar sig långt före Sagan om Ringen och baseras på historier om Aragorns far Arathorn, som leder en ständigt minskande stam av nomadjägare. Arathorns ätt hotas av de skoningslösa orcherna som utskickade av den mäktige Sauron ska försöka göra slut på kungaätten. Arathorn måste fatta obekväma beslut för att till varje pris rädda livet på sin son.

Till detta kommer detaljerna i kostym, scenografi och koreografi. Mängder av Orcher skapades med hjälp av specialtillverkade attiraljer, pansar och lånad rekvisita. Born of Hope hade en budget på 25 000 pund och är helt finansierad via privata donationer. Alla skådespelare och filmarbetare har arbetat utan betalning. Via internet rekryterade filmens producenter kreativa människor från hela världen som bidrog med sina talanger i skapande av verket. Filmen är 70 minuter lång och har fått bra kritik. Personligen hade jag gärna sett att man hade ansträngt sig lite mer med manuset och filmen hade kanske mått bra av att kortas något, men sevärd är den. Här kan ni kolla in den:

bornofhope.com


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 22 dec 2009 14:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: