sourze.se

Fakta: 560 000 m2 korrugerad plåt är borta

Obamas yttrande till sina medborgare, som oroas över att utredningarna runt 9/11 inte blivit riktigt gjorda, är det drygaste jag någonsin hört en statschef för en demokrati fälla: "These are not opinions to be debated, these are facts to be dealt with."Var blev det av demokratins kärna? Vart tog medborgarnas rättighet – och skyldighet – att granska makten vägen? När en regering förbjuder ifrågasättande – finns då friheten kvar?

Jag har ägnat mycket tid till att förstå rasen av Tvillingtornen vid World Trade Center. För kunna få grepp om det har jag skaffat mycket information om hur tornen var byggda. Tack vare nätet har det gått relativt lätt.

Vad som framförallt förvånade mig var upptäckten av hur kontorsgolven var konstruerade. När amerikanarna bygger skyskrapor gjuts golven ofta på korrugerad stålplåt. Så skedde även här. 102 kontorsgolv i varje hus. Varje golv ca 2 700 m2. Plåtarnas tjocklek var 0.8 mm och materialet var galvaniserat stål av hög hållfasthet. Sådan plåt kan inte förstöras av ett ras där huset egen tyngd är den enda energikällan. Den kan heller inte deformeras till oigenkännlighet av ett ras. Den kan inte smältas av aldrig så våldsamma och långvariga bränder av flygfotogen och kontorsmöbler.

Det fanns golvplåtar motsvarande 50 fotbollsplaner i vart och ett av husen. Varje hus hade en yta på marken som motsvarade två rejäla villatomter – nära 4 000 m². Tänk dig dessa tomter. Tänk hur du skall gömma plåt som täcker inte en fotbollsplan, utan 50 fotbollsplaner. Ta en i taget. Man kan också tänka sig en väg fyra meter bred och sju mil lång täck av samma plåt. Göm den sedan på de två tomterna på ett så listigt sätt att den inte blir synlig ens när maskinerna fraktar iväg rasmassorna.

Om du lyckas med ovanstående, då vill jag gärna veta hur du bar dig åt och jag lovar att aldrig mer tvivla på 9/11-kommisionen. Men om inte heller du, efter att som jag har detaljstuderat över 500 närbilder från Ground Zero, finner mer än någon enstaka plåt av drygt 23 000 plåtar, då kanske det svindlar till för dig också. Var är 560 000 m2 korrugerad plåt? Vad betyder det om den inte finns i rasmassorna?

Det finns ingenting i tornen som mekaniskt kan ha sönder all plåt även om energin till det skulle finnas. Det finns ingen värme het nog att smälta eller förånga plåten.

Vi människor har hellre fel tillsammans är rätt ensamma. Gruppen är viktig för oss. Att dessutom blir hotad av en president gör det inte lättare. Det ligger nära till hands att förneka fakta. Det är som att efter vägen stöta på en skylt: INSIKT FÖRBJUDEN.

Jag älskade Bröderna Lejonhjärta. Beundrade Skorpans mod. Och jag känner med honom nu att jag inte heller vill leva som en liten lort.

När det blir en åsikt att två plus två är fyra, då ligger vi illa till. Om det är fem när den starkaste säger fem, då är all frihet borta. Respekten för fakta är också respekt för individen. Det finns många frihetsälskande i USA, i Sverige, i hela Världen. Att säga till folk att den som inte är med oss är emot oss är att döda friheten. Friheten att öppet deklarera sin åsikt. Rätten att kräva respekt för fakta.

Att golvplåtarna är borta är ingen åsikt att debattera. Det är ett faktum att förhålla sig till.


Om författaren

Författare:
Dag Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2009 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: