sourze.se
Artikelbild

Konsumenterna mer etiska än butikerna tror

Nu har det hänt igen. Sjuka, skadade och döda grisar har påträffats på gårdar genom oanmälda besök av Djurrättsalliansen.

Det är inga kända djursadister eller tidigare dömda djurplågare som har avslöjats. Nej, det är bland annat höjdare inom Lantbrukarnas riksförbund och matorganisationen Swedish Meat, storleverantörer till Scan, som får stå vid skampålen.

Filmerna talar sitt tydliga språk. Sveriges Television varnade tittarna innan de sände reportaget.

Argument har kommit upp som att andra länders grisar har det sämre och att konsumenterna inte vill betala mer för grisen. Det är dags att citera ur min egen artikel Glada grisar kostar mer:

"I slutändan får djuren så bra som vi betalar för" skrev SvD när media rapporterade om den danska grisuppfödningen. Signaturen Unge i tidningen Vi reagerade: Jaha. Man kanske kunde ha olika fack på Coop och Ica; ’Plågad gris, 59 kron’. ’Rätt så plågad gris, 79 kronor’. ’Inte fullt så plågad gris, 99 kronor’.’Glad gris, 159 kronor’. Kort sagt, hur vore det om uppfödarna började att uppföra sig som folk?. Och sedan tog ut det pris som krävs. Vem har bett dem att konkurrera genom att plåga grisar?


Vi är trötta på personer, politiker som företagare och tjänstemän som inte tar det ansvar som ålagts dem.

En statlig veterinär anklagade Djurrättsalliansen i TV för att de låtit djuren lida under sin undersökning av de hundratals gårdar som tagit upp till två år. Vad ska man då säga om de veterinärer och djurägare som sedan många år har djurskydd och djurhållning som yrke och ansvar?

Nu har det blivit fart på jordbruksministern och inte minst på köttgrossisterna. Nu ska veterinärerna under sin ordinarie inspektion ! var femte vecka även inspektera djuren enligt ett särskilt schema uppgjort av regeringen.

Scan har först stoppat utpekade leverantörer, sedan godkänt dem. Julen och julskinkan närmar sig...

Vi har under årens lopp sett skräckbilder från utländska slakterier. Särskilda lappar har i affärerna i Sverige utlovar "Svenskt kött". Bilder på glada grisar. Liksom underförstått att här i Sverige är vi bättre. Idag läser jag att Ryssland ställt in importen av kött från Sverige. "De har ett annat system", säger våra myndigheter. Bland annat har de större krav på luftväxling och desinficering.

Jag skulle föredra Unges förslag till klassificering, det skulle ge klart besked om vad det handlar om och kunderna skulle få ta ställning direkt i affären. Jag tror att människor är mer etiska än butikerna tror och att de är beredda att betala för att djuren ska få ett anständigt liv och ett skonsamt slut.

Sedan kanske var och en ska fundera på vilket ansvar vi har i livet och i vårt arbete. Det ska inte bestämmas av statliga scheman utan av arbetets krav och rimlig etik.

Se hela Djurrättsalliansens film med bilder från gårdarna.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 02 dec 2009 10:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: