sourze.se
Artikelbild

Grön Ungdom är miljöfarliga

När Jakop Dalunde och Maria Ferm som så många andra passar på att utnyttja Vattenfall som en slagpåse säger det mer om deras egen miljöfarlighet än någon annans.

Om du säger att du kämpar för miljön, men den politik som du står för istället har som nettoresultat att 1000 mer skadliga utsläpp än nödvändigt sker, vad säger det om din trovärdighet?

Jakop Dalunde och Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom, passar som så många andra dessa dagar på att kasta skit på Vattenfall och dess ägare i en artikel på Sourze. Det är billigt, riktigt billigt, därför det finns ingen som försvarar Vattenfall, trots företagets enorma förtjänster. Det är ett effektivt sätt att synas och höras, genom att sparka på andra, och Grön Ungdom passar på.

Men vad är det de protesterar emot egentligen?

Jo mot Vattenfalls satsningar på kol- och kärnkraft. Och "alla vet" ju att detta är miljöfarligt. Så Vattenfall är miljöbovar, eller hur? Så länge man inte sticker näsan djupare i frågan är så här; så länge man använder sig av ytlig insiktslös argumentation som rent ut sagt förolämpar intelligensen hos åhörarna, då funkar det sådana här cheap-shots.

Men vad är egentligen resultatet?

Jo... Vattenfalls satsningar leder till radikalt minskad mängd skadliga utsläpp. Detta är vad Grön Ungdom och alla andra belackare klagar på: att Vattenfall skjuter till stora mängder pengar för att få ned mängden utsläpp.

Vattenfall satsade inte pengar i att utöka kolkraften utan tog över befintlig sådan. Gammal, smutsig och rejält miljöfarlig kolkraft, som hade existerat sedan långt innan Vattenfall blev inblandat. Dessa gamla verk jobbar Vattenfall nu för att stänga ned och ersätta med moderna verk som kraftigt minskar mängden utsläpp. Framförallt får man ned mängden partiklar som släpps ut, vilket är någon som annars dödar tiotusentals människor i Tyskland och omkringliggande länder varje år.

Detta tycker Grön Ungdom är fel.

Vattenfall satsar också på kärnkraft. Grön Ungdom försöker hävda att kärnkraft är "ett svek mot kommande generationer". Detta är enbart tom retorik utan någon som helst verklighetsanknytning som enbart tjänar till att försöka dölja det för mp pinsamma faktum att kärnkraft är den renaste, säkraste och mest effektiva kraftkällan vi har att satsa på näst efter vattenkraft.

Enkelt uttryck räddar varje kärnkraftsreaktor, som ersätter motsvarande mängd gammal kolkraft, 15 000 människoliv.

Siffrorna talar sitt tydliga språk om varför Grön Ungdoms struntprat om svek är verklighetfrämmande. Enligt Världsnaturfondens Climate Scorecards för 2009 så släpper koleldande nationer ut följande mängd koldioxid per producerad kilowatt-timme.

- Tyskland: 497 g/kWh
- Storbrittanien: 572 g/kWh
- USA: 625 g/kWh
- Kina: 771 g/kWh


Detta kan vi då jämföra med kärnkraftsnationer:

- Frankrike: 86 g/kWh
- Sverige: 47 g/kWh


Kan det bli tydligare än så? 90 till 93 längre mängd utsläpp per producerad kilowatt-timme i Sverige, tack vare kärnkraft. Eller om vi vänder på det hela: kolnationerna har 1000, 1200, 1300 respektive ofattbara 1600 smusigare energi än vad vi har i Sverige.

Vattenfall äger majoriteten av denna vår rena energiproduktion. Och det tycker Grön Ungdom, med Jakop Dalunde och Maria Ferm i spetsen, är fel.

Vägen till Helvetet är stenlagd med goda, men insiktslösa, avsikter. mp har många goda avsikter, men ingen kunskap eller vetenskap bakom dem. Och då får vi till slut sådana här farser, där språkrören för vad som sägs vara ett parti för att bevara miljön på Sourze protesterar mot att svenskt ett företag gör avsevärt mer för att få ned mängden utsläpp än de själva någonsin kommer att göra.

Miljöpartiet måste göra upp med sina gamla trötta floskler och snart 30 år till åldern komna miljöfarliga principförklaringar. Kärnkraftsmotståndet ligger som en stoppkloss ivägen för utsläppssnåla lösningar. Deras politik medför att gammal, smutsig kolkraft blir kvar längre än nödvändigt.

Denna politik måste bytas ut, omgående, därför att det enda som till slut räknas är resultatet, inte dina intentioner eller goda avsikter. Vattenfall gör avsevärt mer för att förbättra utsläppsproblematiken än vad Jakop Dalunde och Maria Ferm gör.

Vem är det då som är miljöboven egentligen?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2009 02:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: