sourze.se
Artikelbild

Livsfarlig koffeinbomb säljs utan varningstext

Den nya energidrycken Cocaine har just börjat lanseras i Sverige. Enbart namnet låter oss förstå att det inte är en hälsodryck.

Enligt livsmedelsverket riskerar du en lättare förgiftning redan efter ett par burkar Cocaine. Enligt James Kirby som äger bolaget som lanserar drycken är målgruppen 16-25åringar. Texten på burken i vitt är medvetet gjord för att skapa kopplingar till drogen kokain.

Cocaine innehåller tre till fyra gånger så mycket koffein som Red Bull. I drycken finns också guarana som är ett ämne snarlikt koffein, samt taurin som även det anses vara allmänt uppiggande. Cocaine innehåller 1 120 milligram koffein per liter. Gällande EU-direktiv säger att burkar med drycker som innehåller mer än 150 milligram koffein per liter måste ha varningstext. Något man inte hittat på burkarna i Sverige.

Red Bull i stora mängder tillsammans med alkohol tros ha förorsakat flera dödsfall i Sverige. I Norge och Danmark är drycken totalförbjuden. För stort intag av ämnet koffein kan göra att du drabbas av illamående och yrsel. Man kan även börja hyperventilera och få kramper. Intar du en mycket stor mängd riskerar du att dö. Vissa undersökningar tyder också på att gravida kvinnor löper större risk att få missfall.

Företagets distributör i Sverige säger att drycken inte kommer att säljas till barn. Själv är jag dock övertygad om att det är just barn och ungdomar som kommer att stå för merparten av inköpen. Tyvärr är det så att det måste hända något mycket allvarligt innan man får upp ögonen för riskerna och förbjuder drycken.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2009 14:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: