sourze.se
Artikelbild

Äcklig bok överraskar

Det tog trettio år för Samuel R. Delany att hitta en förläggare som vågade ge ut Hogg.

Romanen skrevs under ett par perioder mellan 1969 och 1973 och skulle bli en av amerikansk litteraturs mest kända opublicerade böcker.

Delany är svart, homosexuell men har varit gift med poeten Marilyn Hacker och dyslektiker. Han växte upp ovanför sin fars begravningsbyrå, är professor i litteratur och mest känd för sina science-fictionromaner.

Hogg handlar om lastbilschaffisen Franklin ”Hogg” Hargus som raggar upp en elvårig pojke, kallad Kuksugaren. Kuksugaren har tidigare jobbat för en mexikansk hallick nere i en skitig källare, men befordras nu till Hoggs villige slav. Hogg är stor och brutal. Han tvättar sig aldrig och pissar direkt i byxorna. Han kuskar runt i sin egen stank och extraknäcker åt skumraskfigurer som mister Jonas. Extraknäcken går ut på att ”uppfostra” olydiga kvinnor.

Efter diverse utdragna och ljusskygga sexscener och några litterärt suveräna dialoger och efter att bikaraktärer som Ray, Nigger, Spaggen och Denny presenterats för läsaren, ger sig gänget ut på ett specialuppdrag åt nämnde Jonas.

Hogg är stundtals så tjatig att jag måste lägga den ifrån mig. När den är som sämst blir den en parodi på sig själv och sin genre. Men det märkliga är att den stundtals också är grymt bra, spännande och kvick. Delany vräker på med seriemord, exkrementsex och gruppvåldtäkter tills det tjocknar av osmaklighet, men han är en skicklig författare, poetiskt känslig och kompromisslös.

Romanen får mig att tänka på det som man tänker på ibland: Vad och vem sätter normen för det som kallas moral i vårt samhälle? Kan normens parametrar flyttas och skulle i så fall vårt samhälle se annorlunda ut?


Författare: Samuel R. Delany
Titel: Hogg
Översättning: Caroline Åberg
Förlag: Vertigo
Utgivning: Hösten 2009


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2009 10:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: