sourze.se

Jag har redan en Idol – Tove Östman Styrke!

”Vilken sorts Idol vill de ha egentligen? Programmet har blivit som ett lotteri och jag tycker att det börjar bli tröttsamt, eftersom man redan skulle kunnat ta ut Idolen för 2009…”

Det börjar kännas tungt nu med Idol. Man har nästan blivit mätt! Nu blir det lite omkastade meningar här och var och som vanligt är det bara mina egna åsikter, inga expertutlåtanden.

Just det, varför måste Eddie lämna Idol för? Han passar ju som idol! I alla fall om man jämför med Mariette, som sjunger bra och är en bra artist, men som inte passar som idol för fem öre enligt mig. Jag tycker inte heller att Erik och Reza passar till idoler, men det får stå för mig.
En idol enligt mig ska vara ung, snygg och odiskutabel. Den enda som egentligen var och är det nu är Tove Östman Styrke. En klart lysande Idol!

Temat i fredags var duetter och topplistade låtar. Ersättare för Anders Bagge som var sjuk i svininfluensan, var jättetrevlige Ulf Ekborg från Ace of Base. Han fick visserligen kritik i tidningen såg jag av Martin Söderström, som tyckte att Ulf "fyrade av grundlösa superlativ som en upphetsad tonåring på nyårsafton". I mina öron låter det bara surt och dumt och ouppfostrat, att inte kunna bjuda Ulf på att sitta i juryn och ge artisterna beröm en gång utan att ta ner honom på jorden. Så typiskt jantigt!

Idol-Erik sjöng en Robbie Williams-låt, Bodies. Jag tyckte att han kom in fel i låten, den var svår och han slutade i en utandning. Juryn: ”Du är för bra för låten! Du får 10 poäng!” av Ulf och "Fel låt". Precis.

Idol-Eddie sitter på golvet i vit t-shirt och jeans, passande för en ung idol och sjunger en Takida-låt, Curley Sue. En svår låt för Eddie, han gör inte succé som han sa att han skulle göra. Något är fel, eventuellt falskt. Juryn: ”Riktigt bra i dag! Du ser kanon ut!” Andreas muttrade något surt, "lyssna inte på surgubben!" sa Laila. Där ser man. Man kan ha olika åsikter om artisterna även inom juryn, och definitivt annorlunda än jag.

Idol-Reza, kvinnan från Indonesien, som pratar svenska så fort att man knappast hör vad hon säger, fick ordentligt med skäll för sitt engelska uttal i kväll av alla jurymedlemmar. Hon sjöng Halo av Beyoncé och säger att hon bjuder på en känslig sida av sig själv. Det är något med Reza som jag inte gillar, fast hon sjunger låten rätt bra. Scenrörelserna var inte bra, dålig engelska och dålig svenska. För mycket bara. Hon kan inte lura publiken.
Juryn: ”Uttalet för dåligt, mycket fel i engelskan”, Ulf: ”Bättre än Beyoncé!"

Rock-Idol-Calle, sjöng Bad day av Daniel Powter. Rätt bra framträdande. Det bästa är att artisterna får vara sig själva. Calle får ha sitt stripiga, axellånga hår kvar, som klär honom. Han behöver inte frisera sig för att duga. Det är stort i Idol! Juryn: ”Du har ett bra självförtroende, klockren!” Andreas: ”Du har lyckats omvända en surgubbe!” Och Calle är en bra sångare, som verkligen är intresserad av att tolka och göra bra ifrån sig. Men jag tror knappast att han kommer att vinna.

Idol-Tove sjöng I wish I was a punkrocker av Sandi Thom. Hon gillar låtar från förr, hon är min favorit! Tove börjar stort – á capella! Bara det! ”I wish I was a punkrocker” sjunger hon, med sin fantastiska klockröst! Bäst hittills! En klar stjärna! Wonderful! Utmärkt scenspråk, SHOW!

Lättheten med vilken den 16-åriga Tove sjunger och klangen i rösten borgar för ett bra resultat tror jag. Juryn: ”Mållös! Vissa har det, vissa har det inte! Du kan ju gå hur långt som helst! Otroligt vågat! Allt var rätt i dag! Din framtid är show!” Där ser man, juryn prickar rätt ibland!

Idol-Mariette, i en hemsk klänning, brownish, och en hemsk hög rastafrisyr sjöng Bleeding love av Leona Lewis. Hon hängde löst förra gången. Hon sjunger bra, men övertygar inte mig. Ingen Idol, men man har ju sett konstigare Idoler i och för sig. Fattar inte varför hon måste spreta med benen som hon gör, nästan som en liten gumma. Juryn: ”Du klarade dig fantastiskt bra! Du sitter säkert! En av Sveriges bästa sångerskor!”

Sen kom duetterna! Reza och Eddie sjöng If only you av Danny Saucedo. Det ska bli fest på scenen, säger Reza. Den här låten passar Eddie bättre. Här är Reza bra, de har rätt ton. Mycket bra duett! Vackert! Jubel i publiken. Reza har en kort fluffig rosa fjäderkjol och är faktiskt väldigt söt tillsammans med Eddie. När låten tog slut var det totalt jubel i publiken. Men det gick inte hem hos juryn, som gett sig katten på att det var dåligt, low class och botten! Alla skakade på huvudet och sa att de ”inte blev berörda. Det var inte trovärdigt. Festen uteblev!” Ett annat argument som den bortskämda juryn använder ibland tillsammans med "passar inte er" och "pitchigt", viket betyder falskt. Jag håller inte med och inte publiken heller. Därför har jag inte så stor lust att tala om de resterande två paren, jag kan bara säga att juryn och jag inte har samma uppfattning om vad som är bra och inte bra. Man måste ju känna något, för att man ska kunna gilla vad man ser.

Mariette och Calle sjöng duetten Someone New av Eskobar och Heather Nova och blev höjda till skyarna av juryn, men jag tyckte de var tråkiga, bruna och inte så kul. Juryn tyckte det var "briljant" och att artisterna "lyfte varandra". Juryn fick tvinga publiken att jubla, för det hördes knappt ett knyst efter låten.

Tove och Erik duettar med Kids Minogue & Robbie Williams Inte särskilt upplyftande tyckte jag och juryn tyckte att det var för mycket stjärnor på scenen. Alltså, man kan inte överträffa Robbie Williams och bör inte ens försöka, eftersom man riskerar att förstöra låten.

Jag sammanfattar: Det var ett bra upplägg på Idol i fredags, avskalat och självklart med en bra programledare, som för kvällen bar en grårutig fluga till en svart Chaplin-kavaj och grå byxor. Peter Jihde menar jag då och för kvällen var han möjligen lite mer spejsad än han brukar vara, men han var som vanligt ok!

Att snygga Eddie åkte ut den här gången vittnar bara om att det kan gå hur som helst i slutet av programmet! Vilken sorts Idol vill de ha egentligen? Programmet har blivit som ett lotteri och jag tycker att det börjar bli tröttsamt, eftersom man redan skulle kunnat ta ut Idolen för 2009. Det skulle då självklart bli TOVE ÖSTMAN STYRKE om jag fått bestämma! Den absolut mest fräscha och passande Idolen!



Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2009 02:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: