sourze.se
Artikelbild

Deltidsjobb och vårdnadsbidrag en kvinnofälla

"Att en man skulle stanna hemma och vårda barn för 3 000 kronor i månaden betraktar jag som uteslutet. Denna summa på 3 000 kronor säger väl också någonting om vad man anser att hushållsarbete och barnpassning är värt."

Kvinnor har generellt sett lägre lön än mannen. Det har säkert flera orsaker. En av orsakerna är att kvinnor blir gravida, föder barn och av tradition stannar hemma för att ta hand om barnet. När sedan barnet uppnått dagisåldern är det vanligt att kvinnan går ned i arbetstid. Att mannen går ned i arbetstid förefaller än så länge vara en ovanlig företeelse.

Att säga att det är fel att stanna hemma och vårda sitt barn är givetvis inte rätt, men att stanna hemma kan ge följder på sikt. Kvinnor som stannar hemma för länge blir inte särskilt attraktiva på arbetsmarknaden.

Regeringens vårdnadsbidrag på några futtiga tusenlappar sägs öka valfriheten och ge föräldrar mer tid för sina barn, men effekten blir istället att samhället tycker att det är bättre att kvinnan stannar hemma vid spisen. För givetvis är det kvinnan som kommer att stanna hemma med bidrag. Att en man skulle stanna hemma och vårda barn för 3 000 kronor i månaden betraktar jag som uteslutet. Denna summa på 3 000 kronor säger väl också någonting om vad man anser att hushållsarbete och barnpassning är värt.

Dessutom har det blivit så inom många yrken som exempelvis vård och omsorg, att man enbart skapar deltidsarbeten. Det ger ingen lön att leva på och det leder inte till inte en jämnare könsfördelning eftersom män sedan länge flytt de låga lönerna och dåliga arbetstiderna.

Att skapa heltidsarbeten som man kan leva på borde stå högst upp på prioriteringslistan för sittande regering.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 21 okt 2009 10:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: