sourze.se
Artikelbild

Anna Anka hjälper nog inte feminismen

"Självklart vill jag inget hellre än makalösa framgångar för F! i det kommande valet. Och det är på inget sätt omöjligt att de kommer. Men att det skulle bero på Anna Anka har jag svårt att tro."

Vad har Anna Anka och Benny Andersson gemensamt? frågade Katarina Johnsson i en artikel på Sourze i fredags. Hennes svar var att de kommer att ses som "de enskilt viktigaste personerna bakom Feministiskt Initiativs makalösa framgångar i valet 2010".

Spår hon rätt? Självklart vill jag inget hellre än "makalösa framgångar" för F! i det kommande valet. Och det är på inget sätt omöjligt att de kommer. Men att det skulle bero på Anna Anka har jag svårt att tro. Det faktum att hon dyker upp just nu är nog snarare ett tecken på hur långt bakåt den internationella backlashen faktiskt har tagit oss.

Det har blivit legitimt att återvända till 50-talets kvinnoideal, både när det gäller hur kvinnor ska bete sig och vad de ska arbeta med. Det vill säga de ska inte arbeta alls utan helst vara hemma med barnen och dessutom vara inställda på att vårda en frisk man i hemmet. Lidelse och lojalitet, allt förpackat i en presentbox accompanjerad av vackra blommor.

Trenden är att sätta kvinnan på piedestal samtidigt som hon fråntas sina medborgerliga och mänskliga rättigheter. Rätten till utbildning och arbete, en rättvis lön, ett modernt arbetsliv med plats för föräldraskap, rätt till självbestämmande över den egna kroppen fri abort, en bra förskola och en högkvalitativ äldrevård, en modern familjepolitik där utgångspunkten är att föräldraskapet är lika viktigt oavsett kön, allt detta är friheter som ständigt naggas i kanten.

Inte minst är detta tydligt i EU, där högerextrema grupper är på frammarsch. Tillsammans med religiös fundamentalism erövrar de platser i parlamenten och den politik de driver begränsar systematiskt kvinnors rättigheter. Rätten till abort har förbjudits i flera länder och HBT-personer diskrimineras systematiskt.

När fler blir uppmärksammade på den stegvisa förändringen och försämringen EU-valet var ett tillfälle men inte tillräckligt många tog det tror jag att det kommer att leda till stora framgångar för Feministiskt Initiativ. Vi har nu ett år på oss till nästa val och jag kan försäkra att det blir många flitiga feminister som kommer att vara i farten till dess. Om Benny Andersson vill hjälpa oss så är det naturligtvis välkommet. Anna Ankas insats kommer vi nog att bedöma som marginell. Kanske var det just en anka?


Om författaren

Författare:
Gudrun Schyman

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2009 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: