sourze.se

Rysk skam?

"Västmakterna är alla i allmänhet ordentligt stolta över sin historia så jag ser inte varför Ryssland skall behöva fördöma sina stora ledare om inte EU:s stormakter gör detsamma."

DN har de senaste dagarna publicerat en del intressanta artiklar med anknytning till andra världskriget. Jag är väldigt historieintresserad, och jag har läst dessa med stort nöje. Idag fick jag dock syn på en artikel som handlade om det som skribenten Geir Seljeseth kallar för "den ryska oförmågan att göra upp med sitt förflutna" läs artikeln här. Det syftar på det faktum att det ryska folket och ledarna idag fortfarande inte fördömer Stalins och Sovjetunionens dåd under det gångna seklet.

Jag håller givetvis med Seljeseth, det är hemskt att dessa delar av historien viftas bort som bagateller, men det jag reagerar på är att författaren till artikeln pratar om ämnet som om företeelserna vore ett unikt ryskt fenomen.

När jag gick i högstadiet fick jag en ganska simpel bild uppmålad av kriget, både av lärare och av lärobok. En ond tysk som slogs för Nazismen och goda allierade som slogs för demokrati. Jag kunde aldrig acceptera denna bild eftersom jag visste att min farmor blev fängslad tre gånger av dessa allierade eftersom hon kämpade för demokrati i sitt hemland på den tiden en brittisk koloni. Det slutar ju inte där heller, min farfar blev fängslas fem gånger, och hans bror hela nio gånger. Min farbror är född i fängelset, min moster som jag aldrig hann träffa dog som tvååring som resultat av min farmors fängelsevistelse. Sammanlagt bestals min familj på en hel mansålder och ett barn, och de var långt ifrån de värsta drabbade. Nämnas skall också att detta enbart var under mina farföräldrars generation, jag har ingen aning om vilka hemskheter generationerna innan henne fick erfara.

Det är allmänt känt att fler människor mördades i de europeiska stormakternas kolonier än i de tyska koncentrationslägren. Det var visserligen under en mycket längre tid, men ett liv är ett liv. Tyskar viftar inte med svastikan framför judar, det skulle uppfattas som totalt oacceptabelt men varför är det då ok för britter och fransmän att vifta sina flaggor i ansiktet på Indier, Kineser, Araber och Afrikaner? Västmakterna är alla i allmänhet ordentligt stolta över sin historia så jag ser inte varför Ryssland skall behöva fördöma sina stora ledare om inte EU:s stormakter gör detsamma. Jag hoppas verkligen att det sker en dag... Men jag vet inte om jag verkligen tror att det kommer att göra det.


Om författaren

Författare:
Aron Sharma

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2009 12:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: