sourze.se

Förtydligande om vaccinering

Vaccinering är inte problemfritt. Men de vetenskapliga problem som finns med massvaccinering skall inte misstas för de vilda fantasier som människor som Maria Whinter kommer med.

Inlägget jag skrev i natt om vaccinering var en häftig reaktion på Maria Whinters fantasiartikel om världsomspännande konspirationer om att suga människor på pengar genom att manipulera media till skräckbilder av influensa, och det inlägget förtjänar lite nyansering. Tro dock inte för den sakens skull inte att jag är beredd att ge Maria Whinter och andra vaccinationsförnekare ens ett ögonblicks cred för deras vansinniga påståenden. Hon är fortfarande en alarmist och konspirationsteoretiker i mina ögon.

Vaccinering är inte problemfritt. Vi har exempelvis det klassiska dilemmat med att vissa männniskor kan reagera negativt på vaccinet. Så någon silverkula som per automatiskt räddar oss från alla världens sjukdomar är det inte.

Därmed skall vaccinets fördelar inte underskattas heller. Influensa exempelvis kan vara farligt för människor med svag hälsa och där är det lönt att vaccinera. För den stora massan så är det inte så lönt, utan det är lika bra att ta smällen med en veckas sjukfrånvaro.

Maria Whinters påståenden om resistens har en motsvarighet i verkligheten, men inte enligt de argument som hon framförde.

Influensavirus utvecklas snabbt, ändras från år till år, och grenar ut sig i olika stammar. Namnen som de brukar få Hong Hong-influensan, fågelinfluensan, svininfluensa är informella namn på de stammar som härjar som mest. Problemet med massvaccineringar är snarare tvärt om det som Whinter säger. Det är inte alls så att man snabbt skapar nya vacciner för att sälja. Det man är orolig för är att standardvaccinerna, som Tamiflu, skall sluta fungera. Om nya stammar vacciner dyker upp som Tamiflu inte rår på, då dör hela den marknaden.

Det finns skäl att tat piano med att springa och vaccinera sig för var och varje flunsa. Men konspirationer från läkemedelsindustrin, "superbakterier" eller autism som resultat av vaccinering tillhör inte dessa. Det finsn fortfarande inget skäl att lyssna på vilda alarmister som Maria Whinter som inte har koll på vad som gäller. Fakta och information i om dessa saker skall sökas ifrån de som kan det hela, inte från självutnämnda filosofer eller kvällstidningar.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2009 19:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: