sourze.se
Artikelbild

Är rökare fullvärdiga samhällsmedborgare?

På ortopedkliniken vid Umeå sjukhus har man slutat operera rökare om de inte minst två månader före och två månader efter operationen klarar av att vara rökfria. Nu kommer samma förslag inom Jönköpings läns landsting.

Slutsatsen är att rökare helt enkelt inte skall ha rätt till adekvat sjukvård! Detta enligt unga, idealistiska, perfektionistiska, elitistiska och ack så dumma läkare. Åtgärden grundar sig på medicinska rön - som inte är styrkta inom någon som helst medicinsk forskning, men som däremot förfäktas av dessa läkare på det lokala planet.

Folkhälsoinstitutet kom häromdagen med en rapport om hur mycket rökarna kostar sina arbetsgivare, vilket givetvis omedelbart ledde till att samtliga kommuner och landsting i landet nu överväger att införa rökförbud på arbetstid. Man överväger till och med på fullt allvar att rökare skall bojkottas från anställning över huvud taget. Har man någonsin funderat på att göra en studie över de som tar alltför många kaffepauser, de som står och pratar skit flera omgångar varje dag eller de som ibland sitter och tittar ut genom fönstret i stället för att ägna sig åt sitt arbete? För att inte tala om alla som surfar bort värdefull arbetstid på sina jobbdatorer? Hur mycket kostar de sin arbetsgivare? Detta är naturligtvis ointressant, eftersom man redan har en slagpåse - nämligen rökarna!

De rökare jag känner är rejäla och ärliga människor som arbetar hårt och plikttroget. Samhällsnyttiga är de också i den bemärkelsen att de åtminstone statistiskt kommer att dö lite tidigare än ickerökarna, vilket också är ett stort samhällsekonomiskt plus åldringsvården kostar! Har man i "lönsamhetskalkylen" räknat in inkomsterna från tobaksskatt, uteblivna pensionsutbetalningar och utebliven åldringsvård?

Jag undrar vad nästa steg blir. När skall vi sluta ge sjukvård och arbete åt personer som åsamkat sig övervikt på grund av intagande av för mycket smågodis eller en i övrigt olämplig kost? Skall vi ge sjukvård åt ungdomar som ägnat sig åt olovlig körning och råkat ut för en bilolycka? Skall rattfyllerister ha rätt till sjukvård? Skall vi lämna narkomaner och alkoholister därhän? Skall över huvud taget personer som avviker det minsta från den ideala normen ha någon sjukvård? Har de över huvud taget något existensberättigande? Deras problem är ju deras eget fel och varför skall vi korrekta människor betala för det?

Dagens Sverige översvämmas av en mängd bisarra idéer, som tyvärr är ganska typiska just för Sverige. Det elitistiska tänkandet blommar som aldrig förr! Det sker en indelning i nyttiga och onyttiga individer. Det är till exempel nyttigt att arbeta inom privat näringsliv - då är man "närande". Arbetar man inom offentlig sektor är man "tärande". Värst av allt är emellertid att vara rökare! Då ryser perfektionisterna ända ner i tårna. Nej, ät rätt, motionera regelbundet och ha korrekta åsikter. Så ser den gällande normen ut. Och målsättningen med detta? Givetvis att gå i pension vid 65 års ålder, ligga samhället till last i 35 år och på sin 100-årsdag dö på äldreboendet lyckligt medveten om att man levt ett exemplariskt liv. Om man över huvud taget är medveten om någonting!


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2009 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: