sourze.se
Artikelbild

Bildt den allsmäktige

Vad tror Ni moderaterna sagt om en S regering avvecklat generalkonsulaten i New York och Los Angeles och samtidigt givit Ryssland 90 miljoner för "Reformarbete i Östeuropa och konflikthantering"?

Man kan lätt föreställa sig upprördheten och anklagelser av typ; "Sossarnas USA-förakt sitter djupt", "S vill avskärma oss från omvärlden" och "Hur enfaldig får vår Rysslandspolitik bli?". Det är nästan så ordet "landsförräderi" skulle ha hängt i luften.

Men detta är precis vad Bildt gjort. Jag säger medvetet Bildt, för Sveriges utrikespolitik verkar numera styras av en person. Han är sin egen regering. Han ser sig som sin egen representant utomlands. Bildt har reducerat departementet till ett lokalkontor och personlig resebyrå vilken han ibland besöker för att vittja postfacket och beställa nya flygbiljetter. Sin roll som departementschef på UD har Bildt prioriterat ned. Vad chefen tycker och tänker om läget i världen, och vart han befinner sig, meddelar han tjänstemännen på hemmaplan via sin blogg. Mellan augusti 2008 och juli i år hade Bildt 196 resdagar, och då är inte privata semesterresor inräknade.

Bakgrunden till nedläggningarna av generalkonsulaten i New York efter 175 år, Los Angeles, Hamburg öppnat 1630! mfl platser motiveras av Bildt med att utrikesförvaltningen har ett budgetunderskott på ca 50 miljoner. Pikant, eller snarare genant, är att i Europa med omnejd, är det bara Albanien och Moldavien som saknar generalkonsulat i New York.

Sverige satsar 0,06 av BNP på utrikesförvaltningen, lägre än bla Danmark och Polen. På frågan om han inte anser att UD borde prioriteras högre svarar Bildt med att skylla ifrån sig på den tidigare regeringens budgetsnålhet. Detta säger han efter flera år av borgerlig regering! TV4, 7/8-09

Bildt har en image av att vara "ryssätare". Det är det svårt att tro om man studerar generositeten i form av vettlöst bistånd till Putin & Co. Enligt bokslutet för SIDA som sorterar under UD med en biståndsminister från samma parti för 2008 finner man, djupt ned i siffrorna, följande galenskaper efter resp rubrik.

"Internationellt utvecklingsarbete och reformarbete i Östeuropa 2008":
Ryssland 60,8 miljoner kr.
samt
"Humanitära insatser och konflikthantering":
Ryssland 26,2 miljoner kr.

Med tanke på att den svenska biståndsbudgeten uppgår till nästan 34 miljarder kr, verkar det därför inte ha varit helt omöjligt, att omprioritera någon enstaka post för att kunna behålla generalkonsulaten, om Bildt, mot all förmodan, inte haft förmåga att öka UD: s anslag med ynka 50 miljoner.

Nämnas bör att nedläggningen av generalkonsulatet i New York ändå gav Bildt visst utökat budgetutrymme, för inte ett bara ett nytt konsulat, utan en helt ny rejäl ambassad. Förvisso i det för svenskar mer sällan besökta Kabul i Afghanistan, men ändå.

UD:s prioriteringar och arbetsformer blir tyvärr mer och mer format efter Bildts egen världsbild, och inte minst, efter hans högst personliga internationella karriärplaner. Det är möjligt, kanske tom högst troligt, att Bildt, som hans beundrare brukar säga, är för "stor" för Sverige.

Om det stämmer, finns det desto större anledning att omedelbart exportera den allsmäktige herr Bildt.

Till Kabul. Förslagsvis..


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2009 09:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: