sourze.se
Artikelbild

Yttrandefrihet in absurdum

"Regeringen i huvudstaden Jerusalem har studerat möjligheterna att stämma internationell media i många månader. Aftonbladet kan bli den första. Den kommer inte att bli den sista!"

Sverige är demokratiskt. Svenskarna har yttrandefrihet. De kan säga vad de vill, hur de vill och när det vill. Det finns inga krav på faktaunderlag, kunskap, erfarenhet, objektivitet, tankemognad, respekt, empati, god ton eller en korrekt formulering. Man kan, helt enkelt, häva ur sig allt vad man tänker. Denna lagstadgade rättighet brukas av alla. Den kan också missbrukas, speciellt av dem som inte har lärt sig disciplinen att "sila snacket" till innehåll och ordval; de struntar i ansvaret som följer med rättigheten. De kan, följaktligen, gå över gränsen och ta till förolämpningar och missfirmelser trots att dessa kan få juridiska följder. Dessa människor handlar enligt ett ganska barnslig resonemang som lyder: "Jag har rätten alltså måste jag." Saken är att den som är kränkt måste gå till domstol och stå ut med oändliga besvär för att få ut sin rätt.

Från denna allmänna beskrivning går jag över till pressens rättigheter och ansvar: Där finns det en enda skillnad trots att man kan säga och trycka vad man vill. Det finns en ansvarig utgivare som ska stå till svars. Donald Boström publicerade nyligen artikeln "Våra söner plundras på sina organ" i Aftonbladet, en artikel som grundar sig på ett palestinskt-arabiskt påstående. Boström påstår i sin artikel att den Israeliska armén "stjäl organ från sina offer" utan en enda tanke på att han anklagar en stat vars befolkning i sekel har beskyllts för att offra människoblod i sina ritualer. Journalisten har varit aningslös och naiv. Utgivarens ansvar kvarstår ändå. När man läser denna tidnings artiklar om Israel finner man att den har rapporterat om alla grundlösa och falska beskyllningar som landets fiender har kommit med. Tidningen har inte ens brytt sig om publicera rättelser när sanningen har kommit fram.

Att hacka på Israel är fritt, likaså att utan reflektion återberätta det som kommer ur Israels fienders munnar. Det är bara att babbla på utan att ta ansvar och spela politisk "gråterska" inför svenskar och arabvärlden. Det säljer bra!

Israel har reagerat. Regeringen i huvudstaden Jerusalem har studerat möjligheterna att stämma internationell media i många månader. Aftonbladet kan bli den första. Den kommer inte att bli den sista!


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2009 09:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: