sourze.se

Nedräkning: Serie A

Stjärnorna flyr från ett Serie A som tappar mer status för var dag som går. Inter släppte ligans bästa och Milan sålde sitt hjärta. Upp till bevis! Vilka stiger fram ur skuggan efter Kaká och Zlatan?

Nu ska jag inte börja den här krönikan med att spotta ur mig negativa uttalanden om hur Serie A allt mer hamnar i skuggan av Premier League och La Liga, för sanningen är att det faktiskt finns en hel del intressanta saker att följa även den här säsongen.

Hos de senaste årens ligasuverän Inter har den store ledaren, Zlatan Ibrahimovic, bytts ut mot en målskytt av rang i form av Samuel Eto’o, som tillsammans med nyförvärvet från Genoa, Diego Milito, sannolikt kommer sätta skräck i många försvar. Men frågan jag ställer mig själv är, vem ska spela fram dessa båda herrar?

Lyckas Inter få loss Sneijder från Real Madrid kan det problemet mycket väl vara ur världen. Holländaren behöver en nystart efter en trög säsong i Spanien, och jag tror att han skulle bli en succé under José Mourinho. Men går inte köpet i lås tror jag "Nerazzurri" har ett tufft år framför sig. Laget håller överlag ändå en hög standard, men bristen på kreativa spelare tror jag kan bli det som fäller Inter i år. Hur man än vrider och vänder på det så kvarstår faktum; Inter har inte längre en Zlatan att tillgå, som på helt egen hand avgör match efter match. Ansvaret faller istället över på övriga lagmedlemmar, och jag är ytterst tveksam till om det finns potential nog för att den blåsvarta delen av Milano ska dansa och sjunga när säsongen är över. Ytterst tveksam.

"Diego är en stjärna"
Istället tror jag att solen återigen kommer skina över ett Turin där regn, mörker och motgångar varit allt för vardagliga de senaste åren. De har tappat en legend i Pavel Nedved, men med spelare som Diego och Filipe Melo kan jag inte annat än tycka att laget ser än starkare ut än i fjol. Framför allt Diego tror jag kommer att slå igenom med buller och bång. Han är en stjärna, och kommer bli en fröjd att beskåda.

De har också förstärkt ett redan bra försvar med återvändande Fabio Cannavaro och lånet Caceres från Barcelona. Dessutom har de ett par oerhört intressanta ungtuppar som fick chansen att visa upp sig i Sverige under sommarens u21-EM. Marchisio, De Ceglie och "Atommyran" Sebastian Giovinco är spelare som vi säkerligen kommer att få se mer av under den kommande säsongen.

Firma Cassano/Pazzini är Serie A:s kanske bästa anfallspar
Elefantkyrkogården på andra sidan Milano ser också intressantare ut än på många år. Ancelotti lämnar och Leonardo kliver istället in i omklädningsrummet med nya tankar, idéer och dessutom ett antal spännande nyförvärv. Oguchi Onyewu imponerade stort under Confederations Cup och Thiago Silva är helt klart en man att räkna med i framtiden. Måltjuven Klas-Jan Huntelaar kommer dessutom garanterat att bidra med sin beskärda del i målskörden.

Vad ska vi annars hålla utkik efter i årets Serie A? Tillåt mig ge några förslag:

• Sampdorias anfallspar med det galna geniet Cassano och Pazzini, i mina ögon ett av Europas absolut bästa. Förvänta er många mål från deras sida…
• Mauro Zaraté, efter en grym höst tappade han formen, men en stor potential återfinns i den lilla kroppen.
• Napoli. Intressant lag med spännande spelare som Lavezzi, Maggio och Hamsik.
• Balotelli och Santon - Den ena är briljant men enormt omogen samtidigt som den andra spelar som om han vore 35. Potentialen är enorm. I år tar de båda ytterligare steg mot absoluta världstoppen.
• Italienska talanger - flera har redan nämnts, lägg därtill spelare som Acquafresca och Criscito och tillväxten för Gli Azzurri ser minst sagt bra ut.
• Fiorentina. Mer sympatiskt lag får du leta efter, och visst har de kvalité i truppen också. Lita på att Viola vill vara med och slåss i år.

I de stora stjärnornas frånvaro måste doldisarna kliva fram
Den stora stjärnglansen må ha lämnat landets gränser, men kvar finns ändå en mängd spelare som sprudlar av kvalité och potential. När de största namnen inte längre finns kvar, faller ansvaret på de unga, de oerfarna och de som är vana att stå i skuggan. Jag hoppas för allt i världen att de klarar av det. I så fall har vi en mycket intressant säsong att se fram emot. En säsong där nya stjärnor föds ur askan av de gamla.

Jimmys topp 5:
1. Juventus
2. Inter
3. Milan
4. Fiorentina
5. Sampdoria


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2009 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: