sourze.se

Sänk löner och pensioner med 20

Det är helt klart att majoriteten av svenskarna har för mycket pengar. En sänkning av löner och pensioner skulle bidra till att minska köpandet av onödiga prylar.

Arbetarrörelsen och fackföreningarna har uträttat storverk senaste 150 åren och medverkat till förbättrade villkor för arbetarna. Och man har fått ner arbetstiden till ca 6 timmar i genomsnitt. Men det är en bit kvar till de 3 timmar om dagen som borde vara den naturliga nivån.

Om man nu framgångsrikt har lyckats sänka den påtvingade arbetstiden till en rimlig nivå så har det gått desto sämre med konsumtionen. Om man sätter nivån för de verkliga behoven till 100 så har konsumtionen stigit till kanske 200 . Man handlar alltså dubbelt så mycket som man behöver. För en tid sen kunde man läsa att Gekås i Ullared slagit sitt dagsrekord på besökare då det kom 25 000 kunder. Och trots att man har 70 kassor så får man stå i kö i minst en timme. Det är helt klart att markanden och affärslivet lyckats manipulera allt fler till att köpa alltmer. Tiden från det att en vara producerats tills dess att den hamnar bland soporna blir allt kortare. Det är en katastrofal utveckling.

Enligt den regeringsform vi har här i landet så är det riksdag och regering som styr landet. Men det var länge sen de gjorde det. De har fullständigt kapitulerat för marknaden som styr och ställer som den vill. Sverige består bara till en liten del av ekonomiskt sinnade smålänningar. Majoriteten av Sveriges befolkning saknar helt karaktär och faller för första bästa frestelse.

Grundproblemet idag är att folk har alldeles för mycket pengar. Så därför är förslaget från SAS-chefen Mats Jansson att sänka lönerna ett mycket bra förslag. Man bör överlag sänka lönerna och pensionerna med 20 . Jag är säker på att både Anders Borg och Marcus Wallenberg skulle överleva en sån lönesänkning. Sänkta löner och pensioner skulle genast sänka konsumtionen till en rimlig nivå, ner mot de 100 som krävs för att tillfredsställa de naturliga behoven.

En följdeffekt skulle bli att företagen kan minska sin produktion till en lägre nivå. Man skulle framför allt få bort en massa prylar som är helt onödiga. En annan effekt skulle bli att man kunde uppnå det hägrande målet med bara 3 timmars arbetsdag.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2009 11:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: