sourze.se

Nedräkning: Bundesliga

Diego har lämnat för Juventus, Lúcio skrev på för Inter, ändå är Bundesliga mer intressant än på många år. Det här kommer att bli säsongen då den tyska ligan kravlar sig förbi Serie A och återtar sin position som Europas tredje bästa liga.

Premier League och La Liga har otvivelaktigt tagit sig upp på piedestalen för världens bästa ligor och lyckats hålla sig kvar där under de senaste åren. I skuggan av de två stora har Bundesliga tappat sin status, men i och med Serie A:s manfall och den tyska ligans nyvunna glans ser det återigen ut som det är dags för Bundesliga att konkurrera med de allra bästa.

Förra säsongen charmade Hawaii-Hoffenheim en hel kontinent med sin fröjdiga och naiva offensiv. Segertåget höll en hel höst, sedan gick Vedad Ibisevic sönder och Hoffenheim föll i tabellen. Men nykomlingarna från den lilla byn utanför Sinsburg gjorde mer än visade att en vansinnig tokoffensiv kan skörda stora framgångar, de visade att den tyska ligan lever. Att den fortfarande är högintressant.

Wolfsburg fortsatte sedan Hoffenheims trend genom att vinna ligan och knäppa giganterna Bayern München på näsan. Att de nu dessutom fått behålla sin magiska triangel med Edin Dzeko och Grafite samt Misimovic i släpet vittnar om fortsatt framgång även nästa säsong. Firma Dzeko/Grafite kan omöjligtvis upprepa fjolårets fantastiska resultat, men med nyförvärvet Obafemi Martins som backup är pressen på duons axlar inte lika hög som förra säsongen. Framtiden ser fortsatt ljus ut för "vargarna".


Ribery måste vara på topp under hela säsongen
Bayern München då? Nej, vi kan aldrig räkna bort dem från guldstriden, ändå tror jag inte det blir i München som det segerdansas när serien ska summeras. Som vanligt är truppen oerhört namnkunnig. Inför säsongen har den fyllts på med skicklige tysk-spanjoren Mario Goméz och den mycket intressanta värvningen av Tymoschuk.

Jag har svårt att se Bayern som ligans bästa lag. De har en bra trupp, otvivelaktigt, men pressen på Ribery är allt för tung. Kommer han lyckas hitta formen han haft under de senaste åren, då han ofta själv burit fram sitt lag, trots alla tankar på flytt till en än bättre liga? Jag tror inte det. Dessutom har jag verkligen ingen förståelse för försäljningen av Ze Roberto.

Hleb vände på en femöring
Silly Seasons bästa värvning har annars Stuttgart gjort. Och det är inte ens en värvning. Lånet av gammelbekantingen Hleb, som vände på en femöring då han förmodades hamna i Inter, kommer att tillföra ytterligare kvalité till ett redan talangfullt lag. Lånet av Hleb i kombination med köpet av Pogrebnyak som ersättare för Gomez kommer bli viktiga pjäser i offensiven.

Defensivt sett ser det inte heller så illa ut. Den helgalne men numera något sämre Jens Lehmann har en helt klart duglig backlinje framför sig. Den mest intressanta spelaren i mina ögon huserar dock framför Bouhlarouz och grabbarna och har namnet Khedira på ryggen. Han imponerade stort på mig under sommarens U21-slutspel och kommer säkerligen att ta ytterligare steg under den här säsongen. Håll ögonen på honom!

Bundesliga hetare - Med svenska ögon sett
Bundesliga är inte bara mer slagkraftigt och intressant ur ett internationellt perspektiv än den varit på flera år, i Sverige har också flera nyengegerade ögon öppnats. En stor del i detta har Hamburgs värvning av sommarens svenska kelgris Marcus Berg. Han gjorde stor succé i U21-EM och var högaktuell för flera stora klubbar. Att han valde HSV vittnar även det om Bundesligas nyvunna status...

Bergs utveckling kommer att bli oerhört spännande att följa. Räkna med att han kommer att fortsätta dra sitt strå till stacken vad det gäller målskyttet. Ytterligare en spelare från U21-landslaget kommer finnas att beskåda i tysk ägo i framtiden då Rasmus Bengtsson efter många turer till slut skrev på ett kontrakt med Hertha Berlin.

"Wolfsburg vinner igen"
Den tyska ligan har det senaste årtiondet vandrat i skuggan bakom de tre stora; Premier League, La Liga och Serie A. Nu är tiden inne. Bundesliga kommer gå om Serie A och kliva upp på topp 3. De stora profilerna är kvar, nya har tillkommit. Bundesliga har sällan varit så intressant. Se till att följa den, annars kommer ni ångra er. Det kan jag garantera.

Jimmys Topp 5:

1. VfL Wolfsburg
2. VfB Stuttgart
3. Bayern München
4. Hamburger SV
5. 1899 Hoffenheim


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2009 17:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: