sourze.se

Tito Beltran åtalas bara för att han är "kändis"

"Hur många av oss har inte hotat varandra till livet i stundens heta utan att egentligen mena det? Hur många tomma ord har inte yttrats? Hur många av oss har åtalats för det?"

Vi svenskar, särskilt våra journalister, tycks ha ett otroligt behov av att vilja gotta oss i andras missöden. I dagens upplagor av kvällspressen kan vi läsa artiklar som berättar hur operasångaren Tito Beltran påstås ha hotat en medfånge till livet. För att krydda historien har man publicerat filmer från övervalkningskameran i fängelset. I filmen välter Tito ett bord och det här ska "dramatisera" hela storyn. Men utan att ha varit närvarande vågar jag påstå att hela storyn är en bluff och den som känner till fängelsekulturen i Sverige förstår att det här har blivit en rättssak endast på grund av att Tito Beltran råkar vara en känd person - en så kallad "kändis".

Att intagna hotar varandra till livet är vardagsmat på svenska anstalter. Man lever i en trång miljö, långt hemifrån och livet är kontrollerat av andra. Om man som Tito Beltran varit en folkkär operasångare och så kallad "kändis" som under många år åtnjutit folkets beundran kan det bli förödande att plötsligt befinna sig inlåst med en massa psykopater, socialfall och bråkstakar. Sådana personer skulle Tito Beltran aldrig umgås med normalt. Han har kastats in i denna bisarra miljö och det är inte så förbaskat konstigt om han någon gång råkar göra bort sig verbalt.

Att saken har gått till åtal talar för att Tito Beltran har särbehandlats negativt av åklagaremyndigheten. De av alla borde ju begripa hur klimatet egentligen är i fängelserna. Om de inte begriper det så är det kanske dags att de går kurs hos kriminalvården. Jag kan garantera er att varenda vårdare i Kriminalvården som läser dessa artiklar i dag suckar, för att de förstår vilken överdriven historia detta egentligen är.

För det mesta brukar händelser av denna typ behandlas på avdelningsnivå inom kriminalvården, parterna förhörs av deras avdelningschef som därefter bedömer huruvida händelsen ska påverka de inblandades strafftid eller inte. Ibland kan allvarliga överträdelser föranleda strafförlängningar, permissionsstopp alternativt en fördröjning av vederbörandes eventuella villkorliga frigivning. Men att saken går till polis och åklagare är ovanligt, särskilt när det gäller verbala hot. Om varje fånge som hotade en medfånge till livet skulle åtalas av åklagare kan jag med säkerhet säga att våra tingsrätter skulle bli heltidsupptagna med att bara lagföra sådana fall.

Detta pågår dagligen på fängelserna och det måste vara en ganska korkad åklagare som drivit målet till rätten. Jag skulle vilja ta honom igenom en anstalt och låta honom höra hur fångarna talar med varandra. Jag skulle vilja att han fick se hur en storm kan utvecklas i ett vattenglas i fängelsemiljön. Hur minsta lilla sak kan växa till att bli en stor angelägenhet för de inblandade. Kriminalvårdens personal är utbildad för att kunna hantera sådana situationer. Att åklagare blir inblandade visar bara hur naivt vårt rättsväsende egentligen är.

Och det där med att Tito välte ett bord - jösses, hur många av oss har inte gjort så någon gång? Hur många av oss har inte hotat varandra till livet i stundens heta utan att egentligen mena det? Hur många tomma ord har inte yttrats? Hur många av oss har åtalats för det?

Tito har åtalats för att han är Tito Beltran och det säger en hel del om vilket korkat rättssystem vi har i Sverige.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2009 15:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: