sourze.se

Ödet blandar och ger

Häromdan var jag iväg och spelade kort. Jag var mycket framgångsrik. Dock tvivlar jag på att allt berodde på mig. Jag tror att det snarare var ödet som blandade och gav och jag som spelade.

Har man turen att få många trumf och en eller flera jokrar så är det betydligt lättare att vinna i kortspel. Likadant är det med livet. Ödet blandar och ger. Vi spelar. Har man turen med sig redan från barndomen så blir det betydligt lättare att leva ett framgångsrikt liv. Men startar man livet med dåliga odds och förutsättningar, ja, då får man verkligen kämpa hela tiden. Och kör det ihop sig i livet är det lätt att skylla på ödet. Men det är ju inte särskilt konstruktivt. Det är bättre att trotsa de dåliga oddsen. Och lyckas man sen med något så känns det desto bättre efteråt.

Nu räcker det inte alltid att ha det väl förspänt och ha kanonkort. Det gäller att vara smart hela tiden och inte sabba sina goda förutsättningar. Lättare sagt än gjort. När som helst så dyker ödet upp och man sitter där med svarte Petter. Livet är fullt av överraskningar när man synar sina kort. Och när man granskar mänsklighetens historia så kan man konstatera att ödet har varit grymt och delat många dåliga kort. Ja, de flesta är dåliga. Arbete, umbäranden, nöd och lidande och så till slut döden är tydligen meningen med våra liv. Det kunde ha varit bättre.

Nu kan man undra vem det där Ödet är. Många ägnar sina liv till att försöka avslöja det. Men det är en fåfäng sysselsättning. Det är mycket bättre att leva livets glada dagar, om det nu finns några såna. Snart är det dags att spela sista spelet och man sitter där med spader dam. Då är det definitivt kört. Så var det med det.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2009 13:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: