sourze.se
Artikelbild

Facebook-fördumningen

"...är jag den enda som ser vad som håller på att hända här? Våra medborgerliga rättigheter håller på tas ifrån oss steg för steg genom FRA och IPRED, men ändå har vissa människor orken att skriva på Facebook att nu är jag sugen på köttbullar."

I denna tid fylld av oro slås jag av vilken isolerad värld man verkligen lever i här i Sverige. En bubbla utan dess like. Nu är detta riktat till yngre män och kvinnor, särskilt av utländsk härkom.

Det finns krig i världen, sjukdomar såsom aids, barn som svälter och otroliga ojämlikheter mellan olika etniciteter. Men trots allt detta finns det en population som genom förträngning eller förnekande, kalla det vad du vill, har lyckats trycka undan en minoritet av människor som fortfarande bryr sig. Jag pratar först och främst om den facebookande och bloggande pöbeln. Frekventa användare av dessa sajter har, vad jag tror, en syn på verkligheten som är otrolig förvrängd. Hur kan en vuxen människa som känner till allt detta som pågår i världen verkligen bry sig om att göra ett quiz om vilken frukt man är? Har en människa tid att sitta och analysera vilken frukt den är, då måste någonting vara väldigt fel, antingen på den personen eller på dens generation.

Surfar du in på några av dagens bloggar skiljer sig inte innehållet nämnvärt från varandra, även om Sverige ska vara ett av de länder där det finns mest individualister. Höjdpunkten i ett inlägg kan bestå av en beskrivning av dagens outfit eller vad man är sugen på att äta. Jätteintressant. Jag menar, är jag den enda som ser vad som håller på att hända här? Våra medborgerliga rättigheter håller på tas ifrån oss steg för steg genom FRA och IPRED, men ändå har vissa människor orken att skriva på Facebook att ”nu är jag sugen på köttbullar”. Det roliga är att när vi en dag står där utan några som helst rättigheter kommer också dessa människor att fråga sig: Vad var det egentligen som hände? I Sverige har vi stora problem med segregation och rasism och snart hamnar det fördummande av folket som Facebook innebär också på topplistan över problem.

Var tjugonde sekund dör ett barn av svält runtom i världen. Läs den raden igen och tänk efter vad det egentligen innebär. En ko i Europa har mer pengar att överleva på än många människor i Afrika. När man vet allt detta är livet verkligen rikt för dig som person. Människor svälter men du har tid att fylla i dumma applikationer och sen sätta dig i soffan och titta på senaste episoden av the Hills. Istället för att skriva ett inlägg om hur gårdagens fest var, vilka kläder du hade på dig och hur drinken smakade, varför inte ta och skriva ett inlägg om negritude, renässansen, upplysningstiden eller någon revolution nästa gång? Någonting, vad som helst som kan utbilda mig istället för att fördumma mig.

Är detta arvet vi ska lämna till våra barn: vilka skor som är inne för tillfället? Eller vill vi inte lära dem någonting om hur vi upplevde vår samtid och samtidigt lämna dem någonting av värde? Ska vi inte lära dem att hjälpa människor som har det sämre än dem själva? Jag menar, många av dagens människor med invandrarbakgrund har föräldrar som lämnade hemlandet på grund av förtyck, krig, fattigdom och massa andra skäl. Är detta hur vi hedrar dem - genom att bete oss som ignoranta idioter så fort vi sätter oss framför en dator?

Den franska upplysningsfilosofen Voltaire sa en gång: "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem." Ibland undrar jag om han skulle ha sagt så om han hade levat idag.


Om författaren

Författare:
Amaru Rossi

Om artikeln

Publicerad: 31 jul 2009 15:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: