sourze.se
Artikelbild

Semestern är en arbetsam tid

Semestertiden är en tvärtomvärld då alla vanliga regler sätts ur spel. Vi som uppskattar rymliga bekväma bostäder flyttar in i husvagnar och trånga torp. Eller så kläms vi in flygplan som sardiner i en burk. Vad är det för roligt med det?

Vi som har svårt att stå ut med grannar i villaområden bor nu en månad i husvagn med tio grannar inom hörhåll. Vi som inte står ut med deras grillpartyn på andra sidan häcken, får nu "avnjuta" deras grilldofter varje kväll. Nog är det förunderligt.

I hemmakvarteren är vi noga med hur vi klär oss och hur vi uppträder. För att upprätthålla den status som vi kämpat oss till. Men på campingområdena kan vi gå omkring i hur hemska kläder som helst och bete oss ganska lustigt. Det kan verka vansinnigt men så är ju normen. Gör bara som andra så gör du rätt.

Elva månader om året är du en individ som fattar massor av beslut hemma och på jobbet. Men den återstående månaden så följer du bara den kollektiva strömmen, du hänger med.

Kärleken som varit sval på vintern har tynat ut helt på våren. Men detta ska nu rättas till i juli månad under allmänt trånga och svåra förhållanden. Med alla grannar som förväntas göra samma sak vid 23-tiden, så ska erotiken blomma ut även i vår romantiskt inredda vagn, med sommarens alla blommor i vas.

Vilka lyckas med konststycket att bli förälskade på nytt fem meter från fyra andra husvagnar? Ja, riktigt unga människor klarar ju av det även i tält efter" lämpliga" drycker. Men vi äldre som lärt oss att vara lite blyga med privatlivet! Vi har det värre när alla dörrar är öppna och fönstren på glänt! Då sommarnattens ljus fyller hela vagnen. Då upptäcks kroppens alla skavanker! Men kärleken ska blomma ut som aldrig förr ändå!

För en stund sedan så stod fyra mörka invandrarbarn med näsorna tryckta mot mitt köksfönster. Vilka blyghetsnormer kommer de att ha om några år? De regler vi har är ojämna och svårförklariga. En främmande man bör inte studera en dams underkläder - utom i juli månad.

Samlevnadsexperter av alla de slag har bråda dagar från mitten av augusti, då alla ska återgå till ett mer normalt levnadssätt. Alla som råkat övernatta i fel husvagn ska nu förlåtas eller dömas. Som socialsekreterare för länge sedan fick jag åka runt i två månader varje höst, för att lappa och laga där det gick. "Engångssynder" förläts tämligen omgående. Man skyllde på fylla och dåligt väder. Men om det uppenbarades att många snedsteg tagits genom åren, då var det äktenskapet kört! Även om jag med klara siffror kunde visa att båda parter får usel ekonomi efter en separation.

Svenskarna har under ca 80 år kämpat sig till cirka sex veckors semester medan en del andra länder tycks ha 2-3 veckor om arbetsgivaren är hygglig. Är vi verkligen skapade för att så totalt byta liv under sommaren, vi som annars är så inrutade? Hårda dagliga rutiner ändras till inga rutiner alls - i värsta fall. De kloka försöker skapa regler även i husvagnen och torpet, annars går de nog under.

Höstens övergång till "svenssonliv" igen är inte heller enkel. Folk verkar slitna på sina arbetsplatser. Förr var det en ganska hög sjuklighet på höstarna men jag vet inte hur det är nu.

Semester är inte bara avkoppling och rekreation - där finns också många stressmoment. Jag har här bara nämnt några. Hur mår till exempel familjens budget under sommaren? Hur har barn och tonåringar det? Hur klarar sig mormor utan ett besök på en månad?


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 22 jul 2009 12:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: